Zachte leningen Jordanie en Libanon nu rond. Nederlands initiatief krijgt navolging.

De Wereldbank heeft definitieve stappen gezet om Jordanie en Libanon zachte leningen te verschaffen. Zodat de economieen van beide landen, die zwaar onder druk staan door de toestroom van 1.7 miljoen Syrische vluchtelingen, versterkt kunnen worden. 'Libanon als Jordanie worden beide beschouwd als midden inkomenslanden. En die komen niet in aanmerking voor dit type leningen. Maar de gevolgen van de oorlog in Syrie zijn enorm voor hen. Daarom is het hard nodig om ook die landen op deze manier te ondersteunen. Belangrijk dat er nu een begin mee wordt gemaakt,' aldus minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op de voorjaarsvergadering van de Wereldbank in Washington DC.

Nederland pleit sinds vorig najaar voor ondersteuning van Libanon en Jordanie in brede zin. 'Als je voor opvang in de regio kiest, kan dat niet anders dan door zowel de vluchtelingen als de gastlanden bij te staan. Op humanitair en economisch gebied', aldus Ploumen. Daarom zette ze als eerste in op een sterkere rol voor de Wereldbank. Hiervoor kondigde Nederland al op de Syrie conferentie in februari in London 10 miljoen euro. Nederland was daarmee een voorloper.

Op de voorjaarsvergadering hebben nu ook andere landen en instellingen -zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Canada, Japan, de EU- toezeggingen gedaan. Alles bij elkaar levert dit een groot pakket aan zachte leningen en garanties op van meer dan een miljard euro. Ploumen: 'Hierdoor worden de economieen van Libanon en Jordanie structureel versterkt en zorg je voor meer banen, voor zowel de lokale bevolking als de vluchtelingen. Dat laatste is ontzettend belangrijk. Verreweg de meeste Syriers willen dichtbij huis blijven. Maar dan moet je ze wel perspectief bieden. Werk en opleiding zijn daarbij cruciaal.'

Het nieuwe fonds heet officieel de Concessional Finance Facility (CFF) en is een samenwerkingsverband tussen de Wereldbank en de Islamitische Ontwikkelingsbank. De zachte leningen zijn vooralsnog alleen voor Libanon en Jordanie, omdat die landen het meest getroffen worden door de impact van de oorlog in Syrie. Het is de bedoeling dat de eerste kredieten nog in 2016 worden verstrekt.