Duitse grenscontroles afgebouwd


17 april 2016, 23:20

Duitsland is gestopt met vaste grenscontroles. Sinds afgelopen vrijdag worden de controleposten niet meer 24/7 bemand. Nederlanders die de zomervakantie in Oostenrijk doorbrengen hoeven dus niet langer files op de terugweg te vrezen.

Onlangs kondigde minister De Maziere al aan dat hij de controles in mei wilde stoppen. Nu de vluchtelingenstroom via de Balkan drastisch is ingeperkt zijn vaste grenscontroles niet meer nodig. Duitsland voerde de grenscontroles vorig jaar september in. De controles zorgden voor lange files
tussen Oostenrijk en Duitsland. Tijdens de wintersportvakantie zag de VID zelfs een keer een grensfile van bijna 20 kilometer.

Brennercontroles aanstaande

Terwijl Duitsland de controles afbouwt, is Oostenrijk juist bezig met invoering van meer controles. Op de Brennerpas (A22) worden voorzorgsmaatregelen getroffen voor het invoeren van grenscontrole. Oostenrijk wil per 1 juni beginnen met strenge controle op deze belangrijke weg tussen Italie en
Oostenrijk. De deelstaat Beieren noemt de controles 'onvermijdelijk' en heeft toegezegd de Oostenrijkers hierbij indien nodig te helpen. De VID waarschuwt Nederlanders die deze zomer naar Italie afreizen voor lange files op de terugweg.

Foto: (c) VID