EU biedt Libische eenheidsregering steun aan

De eenheidsregering is de enige legitieme regering in Libie en moet kunnen rekenen op Europese steun. Dat heeft de EU vandaag verklaard. De EU staat klaar om Libie te ondersteunen bij het versterken van het politieapparaat, terrorismebestrijding, mensensmokkel, grensbewaking en de aanpak van migratieproblematiek. Ook ligt er een steunpakket van ruim 100 mln euro klaar, dat ingezet kan worden voor snelle wederopbouw en humanitaire hulp. De steun die wordt geboden is afhankelijk van concrete behoeftes in Libie.

Minister Koenders: 'Vanavond is uitgebreid gesproken met premier Serraj. Het is belangrijk dat we ingaan op de verzoeken van deze prille regering, zodat die meer legitimiteit krijgt. Er ligt een steunpakket van ruim 100 mln humanitaire en stabiliteitshulp klaar. Ook wordt training van de kustwacht bevorderd en treft de EU voorbereidingen voor versterking van de politie. Dat is belangrijk: de Sahel, de Middellandse Zee en Europa zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.' De minister reisde afgelopen weekend naar Mali, Ghana en Ivoorkust, om daar de verstrekkende gevolgen van migratie aan te kaarten en EU-migratiepartnerschappen af te sluiten.

Minister Hennis onderstreepte het belang van internationale steun aan het opbouwen van de veiligheidsector in Libie. 'Steun aan de eenheidsregering op gebied van veiligheid en bij de strijd tegen ISIS is hard nodig. De EU moet hier een bijdrage aan leveren. Cooerdinatie tussen de verschillende internationale organisaties zoals de VN, de NAVO en de EU, maar ook op bilateraal niveau is daarbij van groot belang. De Libische regering moet snel met een verzoek komen welke steun precies nodig is.'

De eenheidsregering is gevormd na anderhalf jaar onderhandelen onder leiding van de Verenigde Naties. Belangrijke voorwaarde voor draagvlak voor de regering is de goedkeuring van het Libische parlement, waarna milities in gemeenten ook steun moeten geven. Het parlement komt naar verwachting binnenkort bijeen om hierover te spreken. De eerste leden van de eenheidsregering zijn sinds 30 maart in Tripoli.

Minister Koenders: 'Dat de eerste regeringsleden zich in Tripoli bevinden is een positieve stap. Maar het proces in Libie is fragiel en kan gemakkelijk gesaboteerd worden. We moeten de VN-inspanningen in Libie daarom blijven ondersteunen. Nederland doet dit onder andere door de dialoog met milities te helpen faciliteren. Dit is essentieel om het draagvlak voor de regering en het proces te verbreden.'

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie spraken over Libie tijdens de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken in Luxemburg.