FoodValley wil stabiele basis voor regio

18.04.2016 10:56 Leeftijd: 21 min

Regio FoodValley wil stabiele basis voor regio

Het gaat goed met de FoodValley regio. Ondernemers, onderwijs- en onderzoeksinstellingen en overheid werken succesvol samen. Doel is een internationale en economische topregio te maken met een optimaal woon-, werk en leefklimaat. Om de afspraken in de regio blijvend waar te maken, is door het wegvallen van tijdelijke inkomsten verhoging van de gemeentelijke bijdragen nodig. Daarmee wil Regio FoodValley een stabiele basis creeren voor haar werk. Het dagelijks bestuur van Regio FoodValley heeft daarom besloten de jaarlijkse bijdragen van de gemeenten te verhogen.

De colleges van burgemeester en wethouders van de samenwerkende gemeenten zijn daarmee akkoord gegaan. Scherpenzeel neemt nog een besluit. De gemeenteraden nemen op een later moment een definitief besluit over de bijdrage als onderdeel van de ontwerpbegroting van Regio FoodValley. Met de verhoging van de inwonerbijdrage wordt de succesvolle samenwerking tussen de gemeenten, ondernemers en onderwijs/onderzoek, de zogenoemde Triple Helix, en die tussen de gemeenten onderling gewaarborgd.

Kennis en innovatie

Regio FoodValley is de samenwerking van acht gemeenten (Wageningen, Ede, Barneveld, Nijkerk, Renswoude, Scherpenzeel, Veenendaal en Rhenen) en zet zich samen met partners uit onderwijs, onder-zoek en bedrijfsleven in voor de ontwikkeling van de regio tot het agrofoodcentrum van Europa, de inter-nationale topregio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding. Daarvoor hebben de gezamenlijke partners samen met de gemeenten een strategische agenda vastgesteld.

Successen

Een afgestemde visie op economie, werkgelegenheid, ruimtelijke ontwikkeling, wonen en mobiliteit zorgt voor veel projecten, zoals Tech4Food (aandacht voor techniek in de agrofoodsector), Poultry Expertise Center, ICT Valley (ICT binnen agrofood), World Food Center en Expatcenter FoodValley (servicedesk voor ondernemers met buitenlandse medewerkers). Inmiddels is er een zelfstandige Arbeidsmarktregio FoodValley. Het Mobiliteitsfonds is opgezet voor infrastructurele projecten, zoals de brug bij Rhenen, ver-beteren knooppunten Hoevelaken en A1/A30, meer treinen Valleilijn en verbeteren van fietspaden.

Kansen

Daarnaast staan er de komende jaren kansrijke regionale initiatieven op stapel geinitieerd door gemeenten onderwijs en ondernemers. Een deel daarvan is tot stand gekomen in de Triple Helix, die werkt met een Strategische Agenda. Het uitbouwen van de internationale lobby, waaronder die in Brussel, uitbouw Kennisas Ede-Wageningen, realisatie ICT campus Veenendaal en realisatie Foodproductiecentrum Nijkerk zijn daarvan voorbeelden.

Financien

Om de vastgestelde Strategische Agenda te kunnen uitvoeren met ondersteuning van een klein en doel-gericht ondersteuningsapparaat is met het wegvallen van tijdelijke bijdragen een verhoging van de gemeentelijke bijdragen nodig. Deze bedraagt momenteel EUR 1,81 per inwoner, een jaarlijks bedrag van circa EUR 615.000. Het Regiobestuur en de colleges van B en W willen daarom de inwonerbijdrage tot EUR 2,95 verhogen. Zij hebben daarvoor de goedkeuring nodig van de gemeenteraden. Daarmee creeert de regio een stabiele basis, waarmee al successen zijn geboekt en waarmee kansen kunnen worden benut.

Lees hier het complete raadsvoorstel.

Zie het origineel.