Aanpak dreigingen om veerkracht EU te vergroten

Nieuwsbericht | 18-04-2016 | 15:27

Tijdens de Defensieraad op 19 april in Luxemburg gaan de ministers de aanpak van hybride dreigingen bespreken om de veerkracht van de EU en haar partnerlanden te vergroten. Het debat wordt gevoerd op basis van een gezamenlijk kader dat onlangs door de Commissie en hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini is gepresenteerd.

Vluchtelingen voor de kust van Chios Foto: Eva Klijn

Veiligheid

De Raad zal zich ook beraden op de capaciteitsopbouw ter ondersteuning van veiligheid en ontwikkeling en GVDB-operaties. Op maandagavond wordt er gesproken over Libie.

Samenwerking en politieke besluitvaardigheid

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie riep twee weken geleden parlementariers op om zich hard te maken voor samenwerking en politieke besluitvaardigheid. Ze deed dit tijdens de interparlementaire conferentie in Den Haag.

Meer doen aan vluchtelingenprobleem

Volgens de minister is het roekeloos om de uitdagingen te onderschatten die er liggen voor het continent. "Met name met de aanslagen in Brussel nog vers op ons netvlies en de chronische instabiliteit rond Europa in gedachten. Op het spel staat de zone van vrede en stabiliteit die in tientallen jaren is opgebouwd."

De minister vindt dat Europese politici niet genoeg doen om uitdagingen als het vluchtelingenprobleem op te lossen. "Het eerlijke antwoord is dat we het beter kunnen en moeten. Als dit niet het moment is om de Europese Defensiesamenwerking te versterken, dan moeten we ons afvragen of dat moment er ooit nog komt."

3 concrete acties

Hennis opperde vervolgens met 3 concrete acties om dit voor elkaar te krijgen. Ten eerste wil ze dat de EU nog tijdens het Nederlandse voorzitterschap een Global Strategy aanneemt. Daarnaast moet de Defensiesamenwerking wat haar betreft nu echt naar een hoger niveau. Na het plukken van `het laaghangende fruit' zoals samen oefenen, is het tijd voor verdergaande maatregelen, zoals het integreren van eenheden en het gezamenlijke ontwikkelen van capaciteiten en het verwerven van materieel.

Zie ook

* Defensie raad