De DocU: Achter de Maliebaan bij RTV Utrecht


Zaterdag 23 en zondag 24 april zendt RTV Utrecht de DocU: Achter de Maliebaan uit. In deze documentaire staat het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog van bewoners uit Utrecht-Oost centraal. Ze gaan terug naar de plek waar zij toentertijd woonden en blikken terug op de tijd dat hun
wijk een Nazibolwerk was.

De Maliebaan: een van de kroonjuwelen van Utrecht. Maar ook een plek met een weerbarstige geschiedenis. De Nederlandse 'Unter den Linden' werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog als een magneet op de Duitse bezetter en de NSB. Ondertussen ging het gewone leven in Utrecht-Oost door. In de DocU:
Achter de Maliebaan vertellen toenmalig bewoners van de wijk hoe dit gewone leven er voor hen uitzag. Wat merkten zij van de bezetting? En van de Jodenvervolging in Utrecht? En hoe vierden ze de Bevrijding? De bewoners delen hun herinneringen aan de oorlogstijd en nemen ons mee naar de plekken
waar zij opgroeiden, zoals de Nachtegaalstraat, Koningslaan, het Wilhelminapark en natuurlijk de Maliebaan.

De DocU: Achter de Maliebaan documentaire is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ad van Liempt. Dit boek verscheen vorig jaar in het kader van zeventig jaar bevrijding.

Uitzending
De DocU: Achter de Maliebaan is zaterdag 23 en zondag 24 april te zien bij RTV Utrecht. Na de uitzending is de documentaire online terug te kijken via www.rtvutrecht.nl/gemist.