Thalys verbetert efficientie en breidt services uit met Quintiq

Thalys verbetert efficientie en breidt services uit met Quintiq

28 april 2016 | `s-Hertogenbosch

Quintiq, onderdeel van Dassault Systemes en industrieleider op het gebied van supply chain planning & optimization (SCP&O), maakte vandaag bekend dat haar spooroplossing door Thalys is verkozen om de personeelsplanning te optimaliseren en tot een efficientere en meer gestroomlijnde bedrijfsvoering te komen.

Thalys is een toonaangevende multinationale high-speed spoorwegonderneming actief in vier Europese landen. Het bedrijf is een commercieel succes en heeft al ruim 100 miljoen reizigers vervoerd. De machinisten, treinmanagers en stationspersoneel van Thalys maken elke dag ruim 50 retourritten en vervoeren zo elk jaar zeven miljoen reizigers.

Thalys is recentelijk een volwaardige spoorwegonderneming geworden. Tegelijkertijd ontstond de behoefte voor een nieuw planningssysteem om in de complexe aspecten van haar grensoverschrijdende dienstverlening te voorzien. Zo was meertaligheid een voorwaarde van de oplossing, net zoals om de zeer complexe en verschillende arbeidsregels van het Franse en Belgische personeel te kunnen inpassen. Ook uitstekende gebruikersvriendelijkheid, heldere visualisatie van complexe planningsvraagstukken, realtime meldingen en mobiele toegang waren essentiele eisen die aan het planningssysteem werden gesteld. De keuze viel uiteindelijk op de spoorplanning- en optimalisatieoplossing van Quintiq. Deze oplossing was voor Thalys de juiste fit en bood de reizigersvervoerder de nodige schaalbaarheid om de toekomstige groei van het bedrijf te ondersteunen.

De snel inzetbare out-of-the-box-oplossing van Quintiq sprong er in het selectieproces bovenuit en was bovendien 100% afgestemd op de behoeften van Thalys. Met de hulp van Quintiq kan Thalys nu de personeelsplanningen over verschillende tijdshorizonnen integreren - dit omvat onder andere planning en optimalisatie van werklijnen en diensten, roosteren, dienstindelen en indien nodig bijsturing bij verstoringen. Planners worden ondersteund door automatische controle van arbeids- en bedrijfsregels, krijgen meldingen van overtredingen en verstoringen en beschikken daarnaast over KPI-dashboards zodat de impact van planningsbeslissingen en verstoringen op de bedrijfsdoelstellingen voortdurend zichtbaar is. Met het platform van Quintiq beschikt Thalys daarnaast over een webportal waarmee medewerkers de planningen niet alleen kunnen inzien, maar ook kunnen aanpassen en beinvloeden.

"Quintiq biedt ons een flexibel en schaalbaar softwareplatform voor onze planningen", aldus Helene Lesaffre-Valenzuela, COO van Thalys. "Wij hebben het volste vertrouwen dat wij, gesteund door de expertise van het team van Quintiq, onze groei ook in de toekomst kunnen doorzetten, zonder daarbij onze doelstellingen, het milieu zo min mogelijk te belasten en klanten maximale toegevoegde waarde te bieden, uit het oog te verliezen. Uiteindelijk willen wij zo tussen Parijs, Brussel, Amsterdam en Dortmund de best mogelijke transportoplossing aanbieden."

"Vandaag heeft opnieuw een exploitant van een hogesnelheidslijn gekozen voor Quintiq, wat getuigt van onze diepgaande kennis van de spoorbranche", aldus Arthur Torsy, General Manager van Quintiq EMEA. "Wij mogen nu Thalys aan onze lijst met spoorwegklanten toevoegen. Ons uiterst ervaren team zal Thalys vakkundig bijstaan met best practices en een snelle implementatie van de spoorplanning- en optimalisatieoplossing."

Over Quintiq

Elk bedrijf kampt met de nodige vraagstukken als het gaat om supply chain planning. Sommige van deze vraagstukken zijn omvangrijk. Andere zijn complex. Weer andere lijken een onmogelijke opgave. Quintiq maakt al sinds 1997 werk van deze vraagstukken met behulp van een supply chain planning & optimization (SCP&O) softwareplatform. Ruim 12.000 gebruikers in meer dan 80 landen vertrouwen momenteel op software van Quintiq om hun personeel, logistiek en productie in te plannen en te optimaliseren. Quintiq maakt deel uit van Dassault Systemes (Euronext Parijs: #13065, DSY.PA) en heeft vestigingen wereldwijd en hoofdkantoren in Nederland en de VS.

Ga voor meer informatie naar www.quintiq.nl of volg Quintiq op Twitter, Facebook, LinkedIn en YouTube.