Standaard driedimensionale mammogram in het Catharina Kanker Instituut

Standaard driedimensionale mammogram in het Catharina Kanker Instituut 19 APRIL 2016

Het Catharina Kanker Instituut heeft een enorme stap voorwaarts gemaakt bij het opsporen van borstkanker. Door standaard bij alle vrouwen, die door de huisarts of via het bevolkingsonderzoek naar het ziekenhuis zijn verwezen vanwege een verdenking op borstkanker, een driedimensionale mammogram aan te bieden, zijn tumoren in een vroeger stadium te detecteren. Het Catharina Ziekenhuis is het enige ziekenhuis in de regio die dit onderzoek standaard bij alle vrouwen met een verdenking op borstkanker uitvoert.

Een mammografie geldt als eerste onderzoek bij het opsporen van borstkanker. Het is het basisonderzoek voor het beoordelen van het borstweefsel. Radioloog Frits Jansen van het Catharina Ziekenhuis: "In veel ziekenhuizen wordt nog steeds gewerkt met een tweedimensionale techniek, waarbij het gehele borstweefsel op de foto op elkaar wordt geprojecteerd. Daardoor kan het soms gebeuren dat kleine tumoren bij de aanwezigheid van veel borstklierweefsel niet zichtbaar zijn op het beeld. De 3D mammografie biedt op dit vlak een aanzienlijke meerwaarde boven de bestaande mammografie. Eerste cijfers uit het buitenland laten al zien dat met betrekking tot het Bevolkingsonderzoek Borstkanker er een toename is in het opsporen van tumoren van 40 procent en dat het aantal onterechte verwijzingen daalt met 25 procent door gebruik van de 3D-techniek."

Betrouwbaarder

Bij een 3D mammografie worden driedimensionale foto's van de borst gemaakt. Die bestaan uit een aantal zeer dunne, aan elkaar sluitende beeldopnamen die in enkele seconden tijdens een boogvormige beweging rond de borst gemaakt worden. "De radioloog krijgt zo een groot aantal `fijne doorsneden' van een 1 millimeter dikte van de borst en kan zo het borstweefsel laag per laag in 3D bekijken. Naast deze reeks doorsnedes levert dit type toestel ook automatisch het `oude' digitaal gereconstrueerd 2D-beeld op, zonder extra opname of stralenbelasting. "Met deze nieuwe techniek krijgen patienten dus een 3D-beeld en een gereconstrueerd 2D-beeld dat betrouwbaarder is dan het klassieke beeld", legt Jansen uit, "het grootste voordeel is dat moeilijk zichtbare tumoren nu vaak duidelijker zichtbaar zijn, waardoor betrouwbaarder en sneller een diagnose gesteld kan worden. Hierdoor kan er sprake zijn van een verhoogde kans op genezing en een minder ingrijpende behandeling dan wanneer borstkanker in een later stadium ontdekt zou zijn."

Het nieuwe, in het Catharina Kanker Instituut dus inmiddels standaard, borstonderzoek verloopt nagenoeg hetzelfde als het reguliere onderzoek. Ook met dit apparaat moet de borst worden vastgeklemd om goede beeldkwaliteit te verkrijgen. Jansen: "De roentgenbuis maakt een kleine zwaaibeweging om foto's uit verschillende hoeken te nemen. De opnametijd is iets langer dan bij een regulier mammogram. De opnames worden verricht met een stralingsdosis die vergelijkbaar is aan de hoeveelheid roentgenstraling die gebruikt wordt bij een regulier mammogram."