Direct geven van meerdere medicijnen werkt beter tegen reuma

Direct geven van meerdere medicijnen werkt beter tegen reuma 19 april 2016 | PERSBERICHT

Reumapatienten hebben geen slechtere levensverwachting dan mensen zonder deze ziekte. Tenminste, als de ontstekingen die gepaard gaan met deze aandoening snel en voortdurend worden onderdrukt met de juiste medicijnen. Dat is de uitkomst van een tienjarig onderzoek die het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) cooerdineerde.

Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het medisch vakblad Annals of Internal Medicine. Medisch specialist Renee Allaart werkt bij de afdeling Reumatalogie van het LUMC en is betrokken bij het onderzoek, net zoals voormalig promovenda Iris Markusse. Voor de studie zijn 508 patienten met reumatoide artritis tien jaar lang elke drie maanden onderzocht. Bij deze auto-immuunziekte valt het afweersysteem het eigen lichaam aan, waardoor er continu ontstekingen in het lijf plaatsvinden. "Het was al bekend dat reuma snel moet worden opgespoord, omdat deze ontstekingen anders leiden tot veel schade aan de gewrichten en organen", zegt Allaart.

Beste middel

Het doel van dit onderzoek: kijken welke behandeling het beste is voor reumapatienten. "Er zijn tegenwoordig veel medicijnen waaruit we kunnen kiezen. Voor wie welk middel het beste is, kun je niet voorspellen. Het is gokken en afwachten", geeft Allaart toe. Daarom is gekeken wat beter werkt: het een voor een uitproberen van medicijnen, om eerst een middel te geven en dan andere medicatie erbij op te stapelen of het meteen geven van meerdere medicijnen, zoals ontstekingsremmers prednison en anti-TNF. "Als je met meer middelen begint, is de kans groter dat iets werkt."

"Er is elke drie maanden gekeken of de medicijnen aansloegen. We hebben de gewrichten van de patienten onderzocht, een bloedtest bij ze afgenomen en gevraagd naar hun klachten", legt Allaart uit. "Aan de hand van die uitkomsten, werden elke drie maanden de medicijnen aangepast. Net zolang tot de ziekte voldoende was geremd."

Ernstige ziekte

Wat blijkt? Het is beter om vroeg te beginnen met het geven van meerdere medicijnen, zoals prednison. "Reuma is een ernstige ziekte. Mensen raakten er vroeger invalide door en ze gingen eerder dood. Het was normaal dat een reumapatient over een periode van tien jaar lichamelijk erg achteruit ging. Dat gebeurt in deze studie niet. De levensverwachting is nu hetzelfde als mensen zonder deze ziekte", aldus Allaart. "Deelnemende patienten gingen op den duur aan ons vragen: `Ik voel me goed, moet ik nog wel mijn pillen innemen?' Daarom zijn we medicijnen gaan afbouwen. Een op de acht patienten is zelfs gestopt met de medicatie."

Enorme impact

De studie heeft een enorme impact gehad op de behandeling van reumapatienten, zegt Allaart. "Artsen beginnen nu met een combinatie van medicijnen en proberen om de ziekte zo snel mogelijk op te sporen en zo goed mogelijk te onderdrukken." Ook is er inmiddels een vervolgonderzoek gestart in het LUMC, om te kijken of reuma eerder is op te sporen en nog strenger is te behandelen. Het doel is ditmaal om reuma te genezen. "Zover is het nog niet, maar we gaan ervoor", aldus Allaart.