Werkatelier Snoepgroente! - Noord-Veluwe

Gepubliceerd: 19 april 2016

Werkatelier Snoepgroente! - Noord-Veluwe

Op 18 april kwamen bij Flevonice vertegenwoordigers van lokale telers, supermarkten, ambtenaren en bestuurders uit de regio Noord-Veluwe bij elkaar. Het leggen van verbindingen en co-creatie stond in deze bijeenkomst centraal. Er werd gekeken op welke manier de jeugd (en hun ouders) verleid kan worden om meer groente te consumeren en hoe lokale groente toegankelijker gemaakt kan worden.

Campagne Snoepgroente!

Het consumeren van meer groente is van belang voor de gezondheid en de lokale economie. De samenwerkende JOGG-gemeenten op de Noord-Veluwe zetten daarom in op het stimuleren van het eten van groente door jongeren. In het najaar van 2016 start de campagne Snoepgroente! De campagne beoogt een bewustere leefstijl dat leidt tot een verandering in gezond eetgedrag.

Korte voedselketens

Het gaat niet alleen om een campagne. Het zou mooi zijn als binnen de regio met een duurzame aanpak de consumptie van 'groente van dichtbij' structureel georganiseerd kan worden via een korte keten. Van boer tot bord met zo min mogelijk tussenschakels in feite. Een korte keten heeft onder andere de volgende meerwaarde:

* transparantie: verbinding tussen boer en consument;

* fysiek van dichtbij: minder voedselkilometers en verminderen van CO2-uitstoot;

* een eerlijke prijs voor de boer: het stimuleren van een regionale economie/fair trade.

Provincie stimuleert korte voedselketen

De provincie Gelderland stimuleert de realisatie en organisatie van een korte voedselketen, met als doel een economisch en ecologisch gezonde regio te realiseren. Tijdens de bijeenkomst is er een eerste verkenning gedaan welke behoefte en mogelijkheden er zijn om op structurele wijze de consumptie van groente en fruit uit de regio blijvend te stimuleren.

* www.gelderland.nl/Groente-en-fruit-van-de-boer-direct-op-tafel opentinnieuwvenster

* www.regionoordveluwe.nl/jongeren-op-gezond-gewicht