Spintmijten verlammen gastheer

Spintmijten verlammen gastheer

19 april 2016

Spintmijten scheiden via hun speeksel eiwitten uit waarmee ze de natuurlijke afweerresponsen van planten kunnen onderdrukken. Dit ontdekten onderzoekers onder leiding van Merijn Kant en Rob Schuurink van de UvA-instituten voor Biodiversiteit en Ecosysteem Dynamica en het Swammerdam Instituut voor levenswetenschappen. De uitkomsten werden 18 April als 'featured article' gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrijft The Plant Journal.

Spintmijten zijn minuscule herbivoren, ongeveer 0.5 mm groot, die in staat zijn veel verschillende planten in rap tempo op te eten. Deze studie laat zien dat de planteneters in staat zijn tomatenplanten dusdanig te manipuleren dat deze een betere voedselbron worden. Tomatenplanten reguleren de activatie van diverse verdedigingsmechanismen, zoals de aanmaak van toxines, met behulp van twee hormonale metabole routes. Beide routes zijn essentieel voor de plant om herbivoren - niet alleen mijten maar ook insecten en zelfs knaagdieren - het hoofd te kunnen bieden.

Illsutratie Green Life Sciences

Foto: UvA

Injecteren van speeksel

Het is algemeen bekend dat sommige herbivoren ongevoelig (`resistent') kunnen worden voor de gifstoffen van planten. Deze nieuwe studie laat zien dat spintmijten in plaats van ongevoelig te worden eenvoudigweg kunnen voorkomen dat de plant toxines aanmaakt door beide verdedigingsprocessen te blokkeren door middel van het injecteren van hun speeksel. De spintmijten die dit truukje onder de knie hebben vormen een ernstige plaag op land- en tuinbouwgewassen.

Publicatiegegevens

Villarroel CA, Jonckheere W, Alba JM, Glas JJ, Haring MA, Van Leeuwen T, Schuurink, RC, Kant MR. (2016). Salivary proteins of spider mites suppress defenses in Nicotiana benthamiana and promote mite reproduction. The Plant Journal 86: 119-131

Het artikel vormt het sleutelstuk voor het recente verschenen proefschrift van Carlos Villarroel getiteld: `Molecular Sabotage of Host Plant Defenses by Spider Mites`.

Gepubliceerd door Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica