Brugtesten Lorentzsluizencomplex hinder voor wegverkeer

Brugtesten Lorentzsluizencomplex hinder voor wegverkeer

Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 19 april 2016- Laatste update: 19 april 2016 14:55 uur

Rijkswaterstaat test van dinsdag 19 april tot donderdag 28 april 2016 het nieuwe besturingssysteem van de bruggen van het Lorentzsluizencomplex in Kornwerderzand. Het testen is nodig om het complex in de toekomst veilig te blijven gebruiken.

De brugtesten vinden plaats zonder scheepvaart en buiten de spitsuren: tussen 10.00 en 16.00 uur. De verwachte hinder voor het wegverkeer is circa 15 minuten.

Hinder scheepvaart

Het testen kan zonder scheepvaart gebeuren omdat het Lorentzcomplex voor alle vaarwegverkeer gestremd is tot 2 mei 2016. Wel blijft het Stevincomplex, aan de Noord-Holland kant van de Afsluitdijk, beschikbaar gedurende de werkzaamheden. Dit betekent dat er daarmee een mogelijkheid is om de Afsluitdijk te passeren. De scheepvaart, zowel beroeps- als recreatievaart, moet rekening houden met een langere vaar- en wachttijd. Afhankelijk van het verloop van de testfase en het weer kunnen de werkzaamheden korter of langer duren. Houd hiervoor de website vaarweginformatie in de gaten.

Werkzaamheden onderdeel grotere renovatie

Het Lorentzsluizencomplex is 83 jaar oud en heeft groot onderhoud nodig. De vervanging van het bedienings- en besturingssysteem is onderdeel van een grotere renovatie. Zo werd in 2015 mechanisch onderhoud aan de draaibruggen gedaan. De vervanging van het elektronische bedieningssysteem is nodig om deze in de toekomst veilig te blijven gebruiken en moet minder storingen opleveren. Daarnaast worden gedurende het jaar de houten remming- en geleidewerken opgewaardeerd en vervangen door staal om de scheepvaart te blijven faciliteren. Dezelfde werkzaamheden worden uitgevoerd bij het Stevincomplex bij Den Oever tussen 5 september en 16 oktober 2016.

De Afsluitdijk

De Afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt. Dit is nodig om ons land ook in de toekomst te beschermen tegen overstromingen. In 2018 starten de uitvoeringswerkzaamheden van het project versterking Afsluitdijk. De huidige werkzaamheden aan de sluiscomplexen vallen onder het regulier onderhoud van de Afsluitdijk. Met deze werkzaamheden kan niet gewacht worden tot 2018. De onderhoudswerkzaamheden zijn noodzakelijk om de veiligheid en het functioneren van bruggen en sluizen te kunnen waarborgen.