Beroep mbo'er sluit steeds minder vaak aan bij studie

Beroep mbo'er sluit steeds minder vaak aan bij studie

18 april 2016

De werkgelegenheid aan de boven- en onderkant van de arbeidsmarkt neemt toe, terwijl banen in het middensegment verdwijnen. Er is sprake van toenemende polarisatie in de beroepenstructuur. Dat heeft invloed op de mate waarin het mbo-diploma aansluiting vindt op de arbeidsmarkt. Dat staat in het vandaag gepubliceerde rapport `De link tussen school en werk in een polariserende arbeidsmarkt.'

In het rapport bekijken Thijs Bol en Herman van de Werfhorst van het Amsterdam Centre for Inequality Studies (AMCIS) aan de Universiteit van Amsterdam hoe de polarisatie op de arbeidsmarkt de aansluiting tussen opleiding en beroep heeft veranderd. Ze doen dit met behulp van de Enquetes Beroepsbevolking voor de periode 1996 tot en met 2012.

Linken

De mate van aansluiting tussen opleiding en beroep werd door de onderzoekers gemeten door na te gaan in welke mate individuen met dezelfde opleiding terecht komen in hetzelfde beroep. Indien dit het geval is, `linken' school en werk sterk, terwijl een opleiding zwak linkt als mensen met dezelfde opleiding terechtkomen in diverse beroepen.

De afgelopen twee decennia zijn mbo-diploma's minder sterk aangesloten op een specifiek beroep. Dit kan volgens de onderzoekers voor een belangrijk gedeelte verklaard worden door de polarisatie van de beroepenstructuur op de arbeidsmarkt. Binnen verschillende segmenten zijn er verschuivingen. De werkgelegenheid in het hoge segment (bijv. professionals) en het lage segment (bijv. ongeschoolde dienstenberoepen) neemt toe, terwijl de werkgelegenheid in het middensegment (bijv. productiemedewerkers) sterk terugloopt.

Daarnaast zijn er grote verschillen in de linksterkte van opleidingen van hetzelfde mbo-niveau. Commerciele opleidingen linken bijvoorbeeld zwak, terwijl de linksterkte van technische opleidingen een stuk hoger is. Het mbo vormt dus geen homogeen systeem waarin beroepsspecifieke vaardigheden worden aangeleerd aan leerlingen.

Over het rapport

`De link tussen school en werk in een polariserende arbeidsmarkt' is een beleidsrapport in opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, uitgevoerd door Thijs Bol en Herman van de Werfhorst (AMCIS/UvA).

* Bekijk hier rapport

Zie het origineel.

AISSR

Gepubliceerd door AISSR