VNL: 1 miljard extra voor de politie

19/04/2016AdministratorUncategorized

Voorzitter, we zeiden het al vaker. De veiligheid in ons land is bij minister Van der Steur niet in goede handen.

Naast het zwakke optreden bij de terreurbestrijding, lijkt hij ook niet in staat om de problemen bij de politie op te lossen. Precies zoals de criminoloog Fijnaut aangaf, is de nationale politie `niet slagvaardig, niet doelmatig en niet klaar om de veiligheid te garanderen.'

De nieuwe korpschef Akerboom hekelde al bij zijn beediging de structurele onderfinanciering. En een vertrouwelijk rapport van accountsbureau PWC stelt dat de reorganisatie nog eens honderden miljoenen extra gaat kosten.

Het plaatje is weer duidelijk. Het chronisch tekort aan middelen breekt de politie keihard op. En dat in tijden van terreurdreiging. Het is totaal onverantwoordelijk.

Voorzitter, de problemen bij de nationale politie zijn sinds het vorige debat alleen maar groter geworden. Ik noem er een aantal:

1. Het ziekteverzuim is opnieuw toegenomen en extreem hoog. Van alle agenten zat 7 procent vorig jaar ziek thuis. Garandeert de minister dat het ziekteverzuim in 2016 flink zal dalen?

2. De aanrijtijden zijn gestegen, waardoor agenten niet op tijd bij spoedgevallen zijn. Wanneer wordt de norm, vooral in de landelijke gebieden, eindelijk eens gehaald?

3. Verkeershufters worden bijna niet beboet. Waarom hebben zij vrij spel en krijgen automobilisten die slechts een paar kilometer te hard rijden wel altijd een hoge bekeuring?

4. Bij de anti-terreurdienst DSI heerst een te hoge werkdruk en een verziekte werksfeer. Zij is zwaar onderbezet.

5. En de politie heeft te weinig rechercheurs, zodat zij het onderspit delft tegen de georganiseerde misdaad in Brabant. Hoe gaat de minister deze capaciteitsgebreken eindelijk eens oplossen?

Voorzitter, mensen en middelen worden helemaal verkeerd ingezet. Zo krijgt oud-korpschef Bouman ondanks het enorme geldtekort bij de politie nog twee jaar lang zijn riante salaris. Een schandelijke situatie. Voor dat bedrag had de minister ook vier hoofdagenten kunnen aanstellen.

Verder zijn de intimiderende huisbezoeken aan kritische twitteraars schering en inslag. Recent nog in Breda. Agenten die de vrijheid van meningsuiting beperken, dat verwacht je in Turkije en niet hier. Stop hiermee. Wanneer zet het kabinet die schaarse politiecapaciteit nu eens in waar het echt nodig is? Graag een reactie.

Tenslotte, Voorzitter, legt de minister mijn breed aangenomen motie naast zich neer. Hij steekt geen poot uit om de verwerpelijke samenwerking tussen de politie en de As-Soennah-moskee in Den Haag te beeindigen. Partijgenoot en salafisten-knuffelaar Van Aartsen gaat hier dus gewoon mee door. Hoe is het in vredesnaam mogelijk? Graag een reactie.

Voorzitter, deze minister zal straks weer aangeven dat Nederland veiliger is geworden. Maar iedereen weet natuurlijk dat dit totale flauwekul is. Het is de fantasiewereld van de VVD. De meeste criminaliteit wordt niet eens geregistreerd.

Wat we wel zeker weten, is dat:

* Duizenden veroordeelden vrij rondlopen.

* Marokkaanse bendes in Amsterdam oorlog voeren met zware machinegeweren.

* Nederland Europees kampioen drugshandel is en de helft van de cocaine via de Rotterdamse haven binnenkomt.

* En nietsontziende motorbendes hun conflict uitvechten onder gewone mensen, zelfs onder kinderen. Waar blijft het verbod op deze zwaar criminele organisaties?

Voorzitter, in al deze gevallen treedt de politie niet daadkrachtig op. Er is zowel te weinig capaciteit als bestuurlijk wanbeleid. Nederland glijdt onder dit kabinet steeds verder af. Dat is helaas de harde waarheid.

Wij zeggen: de politie moet zijn slagkracht terugkrijgen. Investeer structureel 1 miljard euro extra. Maak ons land weer veilig. De Nederlanders hebben er recht op.

Dank u wel.