In conversatie met de 'Tuin der Lusten' van Jeroen Bosch (VOL)

19 apr 2016 20.00¶

Wij nodigen U uit voor een bijzondere lezing over een van de vermaarde, zo niet het meest vermaarde, kunstwerken die Jeroen Bosch heeft geschilderd: de Tuin der Lusten. Reindert Falkenburg (New York University Abu Dabhi) zal deze lezing verzorgen, waarna Hugo van der Velden (Rijksmuseum leerstoel) met hem in discussie zal gaan.

De Tuin der Lusten

Falkenburg zal in zijn lezing over `De Tuin der Lusten' de nadruk leggen op hoe dit drieluik `werkt': een historische reconstructie van hoe het functioneerde voor de `beoogde' beschouwers. Toegelicht zal worden waarom voor ons begrip van het schilderij het laat-middeleeuwse concept `conversatio` relevant is. `Conversatio' betekende niet zo zeer `met elkaar in gesprek zijn` als wel `met elkaar iets ondernemen, iets (leuks) doen,` bijvoorbeeld een spel.

Over de sprekers

Reindert Falkenburg is `Vice Provost for Intellectual and Cultural Outreach` in NYU Abu Dhabi, en is aan dit instituut verbonden als hoogleraar "Early Modern Art and Culture". Eerder was Falkenburg hoofd van de Faculteit Kunstgeschiedenis in Leiden, Hoogleraar Westerse Kunst en Religie in Berkeley (USA), plaatsvervangend directeur aan het Nederlands Instituut voor Kunsthistorie, en `research fellow' van de KNAW.

Enkele publicaties van Falkenburg: Joachim Patinir: Landscape as an Image of the Pilgrimage of Life (Amsterdam / Philadelphia 1988); The Fruit of Devotion: Mysticism and the Imagery of Love in Flemish Paintings of the Virgin and Child, 1450-1550 (Amsterdam / Philadelphia 1994); The Land of Unlikeness. Hieronymus Bosch, The Garden of Earthly Delights (Zwolle 2011) - Franse editie: Bosch: Le Jardin des delices, Paris 2015.

Hugo van der Velden bekleedt de Rijksmuseum leerstoel Kunstgeschiedenis van de Middeleeuwen bij de Universiteit van Amsterdam, in het bijzonder van de Lage landen. Deze leerstoel is ingesteld in samenwerking met het Rijksmuseum.

Machteld Loewensteijn is moderator. Zij is als kunsthistoricus verbonden aan de Amsterdam School of Historical Studies van de UvA en adviseur van de Amsterdamse Academische Club op het gebied van kunstgeschiedenis en geschiedenis.

Programma

19:30 uur inloop (let op! afwijkende aanvangstijd)

20:00 uur start bijeenkomst

21:15 uur einde en aansluitend borrel

Helaas is deze avond volgeboekt. Wilt u op de reservelijst? Mail aac@uva.nl

Oudezijds Achterburgwal 235, Amsterdam.

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam

+31 (0)20 525 1570