Nationalisme in Europees perspectief

19 apr 2016 17.00 - 18.30

Het nationalisme neemt de laatste jaren in Europa weer sterk toe. Hoe oud zijn nationalistische sentimenten en wanneer zijn nationale identiteiten ontstaan? Een debat met drie kenners van de Europese geschiedenis: Joep Leerssen, Judith Pollmann en Yolanda Rodriguez Perez.

Nationale identiteiten worden vaak beschouwd als uitvindingen van de moderne tijd, maar er is een groeiende groep `traditionalisten' die stelt dat de wortels van het nationalisme en nationale identiteitsvorming verder terug gaan. In hoeverre liggen culturele continuiteiten aan de basis van moderne uitingen van nationalisme? Hoe ver reikt de arm van de geschiedenis? Is er een algemeen patroon op te stellen dat voor alle Europese landen geldt, of moeten we differentieren tussen de verschillende landen, zoals IJsland, Nederland, Hongarije, Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Rusland en Engeland?

Drie specialisten geven hun visie op deze vraagstukken. Bij deze gelegenheid wordt de bundel Lotte Jensen (ed.), The Roots of Nationalism. National Identity Formation in Early Modern Europe, 1600-1815 (Amsterdam University Press) gepresenteerd. Dit boek gaat over het ontstaan van nationale identiteitsvorming in vroegmodern Europa en bevat bijdragen van onder meer David Bell, Azar Gat en David Hadfield.

Over de sprekers

Prof. dr. Joep Leerssen is hoogleraar Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is auteur van tal van studies over het nationalisme, waaronder National Thought in Europe. A Cultural History (Amsterdam 2006). Hij is tevens de hoofdredacteur van de recent gelanceerde Encylopedia of Romantic Nationalism in Europe (ERNiE, www.spinnet.eu).

Prof. dr. Judith Pollmann is hoogleraar Vroegmoderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Leiden en publiceerde onder meer Catholic Identity and the Revolt of the Netherlands, 1520-1635 (Oxford 2011) en in Erika Kuijpers et al (red), Memory before Modernity. Practices of Memory of in Early Modern Europe (Leiden 2013).

Dr. Yolanda Rodriguez Perez is universitair hoofddocent letterkunde bij Europese Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Zij is deskundige op het terrein van de vroegmoderne Spaans-Nederlandse betrekkingen en publiceerde onder meer The Dutch Revolt through Spanish Eyes. Self and Other in historical and literary texts of Golden Age Spain (circa 1548-1673) (Oxford / Bern 2008).

Lotte Jensen (moderator) is universitair hoofddocent historische Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze publiceerde onder meer De verheerlijking van het verleden. Helden, literatuur en natievorming in de negentiende eeuw (2008, 2e druk 2016) en Verzet tegen Napoleon (2013). In september 2016 verschijnt haar nieuwe boek over vrede en Nederlandse identiteitsvorming tussen 1648 en 1815.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25