Dodenherdenking op 4 mei


15-04-2016
" " Klik om te vergroten

In en bij de Groate Kerk in St.- Jacobiparochie wordt op 4 mei vanaf 19:30 uur een sobere herdenking gehouden.

Leerlingen van de basisscholen uit Minnertsga lezen gedichten voor en wethouder Hillie Blaak houdt een toespraak. Er worden kransen gelegd door de gemeente, de dorpen en scholieren bij het algemeen herdenkingsmonument van Verena Wagner.

Belangstellenden kunnen hier ook bloemen leggen. Christelijke Muziek Vereniging Oranje uit Minnertsga speelt het Taptoe-signaal en een couplet van het Wilhelmus ter afsluiting van het officiele deel van de herdenking.

U wordt uitgenodigd deze sobere herdenking bij te wonen. De kerk is vanaf 19:15 uur geopend. Van 19:15-19:30 uur speelt het korps.

Na het officiele gedeelte bij de kerk, kan iedereen die dat wil meelopen naar het kerkhof en bloemen neerleggen bij de oorlogsgraven, of bij de graven van hen die gevallen zijn in de oorlog. Dit is een stille rondgang. De dodenherdenking wordt op het kerkhof afgesloten met het spelen van
koraalmuziek door het korps.

Gebruik van de vlag

In Nederland hangt als bewijs van eerbied en respect voor de doden, op 4 mei de vlag van alle openbare gebouwen halfstok. Het is gebruikelijk om de vlag, zonder wimpel, vanaf `s avonds 18:00 uur tot zonsondergang halfstok te hangen.

Bij het halfstok vlaggen wordt de vlag eerst in top gehesen waarna deze langzaam neer wordt gelaten op de helft van de normale hoogte. De ruimte die boven de vlag openblijft is gereserveerd voor de onzichtbare vlag voor de dood. Het is een manier om symbolisch respect te tonen voor de
overledenen. Bij het strijken van een halfstok gehesen vlag wordt de vlag eerst langzaam in top gehesen en wordt vervolgens neergehaald.

Op 5 mei is het gebruikelijk om te vlaggen zonder oranje wimpel. De vlag wordt na zonsopgang gehesen en voor zonsondergang weer gestreken.