Exotische vijverplanten


vederkruid (web).jpg

Vederkruid

Vorige zomer kreeg de gemeente meldingen binnen over stank, bruin water en extreme plantengroei in de watergangen van Snel en Polanen.

Oorzaak was de explosieve groei van de exotische waterplant `ongelijkbladig vederkruid'. Dit voorjaar gaan hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gemeente Woerden samen aan de slag om deze ongewenste waterplant te bestrijden.

Het niet inheemse ongelijkbladig vederkruid kan zich hier door de warmere zomers goed vestigen. Deze explosief groeiende waterplant blokkeert bij warmer weer al snel de doorstroming van sloten. Bij het afsterven neemt het veel zuurstof uit het water, dit zorgt voor stank tijdens het
rottingsproces en verdrijft inheemse waterplanten. Zonder ingrijpen sterft bijna alles in de watergang en wordt de waterkwaliteit bedreigt.

Ongelijkbladig vederkruid is te koop bij tuincentra en is door inwoners - vaak onbewust van de gevaren hiervan - uitgezet in sloten. De bestrijding van deze ongewenste exoot kost ruim EUR 150.000,-. Het is belangrijk dat vijver- en aquariumbezitters een overschot aan vederkruid niet in
sloten gooien, maar in de groene container! Alleen dan is de bestrijding niet voor niets.

De bestrijding vindt voor de zomer plaats. Dan is de plant makkelijk uit het water te halen en blijven er zo min mogelijk resten achter. Resten kunnen zich namelijk makkelijk verspreiden en alsnog weer gaan uit lopen.

Fotografie: Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.