160420 - Geld Dijkpark Plusfonds goed besteed


Geld Dijkpark Plusfonds goed besteed

Het Damsterdiep is uitgebaggerd. Met het slib wordt de dijk langs het Eemskanaal versterkt. Het slib ligt voorlopig te drogen in een depot bij Garmerwolde. Het waterschap kon flink besparen op de transportkosten van het slib. Deze besparing komt deels ten goede aan de dorpen Garmerwolde en
Woltersum. Een commissie uit beide dorpen heeft bijdragen toegekend aan initiatieven in deze dorpen.



Garmerwolde

Uit het Fonds is 25%, dat is 62.500 euro, toegekend aan acht initiatieven. Daarvan zijn verschillende resultaten al zichtbaar en merkbaar in het dorp.

* Zo rijdt er bij voetbalclub GEO een robotgrasmaaier rond, die veel werk uit handen neemt en waarvoor ook bij andere sportclubs belangstelling is.
* De historische commissie heeft een dertigtal vlaggen laten maken die jaarlijks worden gebruikt bij het evenement Pronte Pracht. De historische commissie heeft de vlaggen in beheer, maar ze kunnen door het hele dorp op aanvraag worden gebruikt. Ook bij de Tocht om de Noord wapperden er
enkele van deze beachvlaggen.
* De Popschool Garmerwolde heeft nieuwe apparatuur aangeschaft, waardoor de kinderen in Garmerwolde altijd over een goede microfoon beschikken. Ook zijn er nieuwe gitaren gekomen.
* Voor de begraafplaats en eventuele andere plekken in het dorp (zoals de kanten van de velden van GEO) kan voortaan gebruik worden gemaakt van de nieuwe grasmaaier. Deze is in beheer bij de Stichting Begraafplaats maar kan op aanvraag dus ook op andere plekken worden ingezet.
* Toneelvereniging Wester heeft een startsubsidie gekregen voor het uitwerken van een plan voor het plaatsen van een tribune in de dijk bij de RWZI. Dit plan doet mee voor het herkenbare gebaar.
* Zo'n startsubsidie is ook gereserveerd voor het uitwerken van een idee over een zwemstrandje plus aanlegkade bij het Damsterdiep tegenover het dorpshuis.
* Er gaat een bijdrage naar de restauratie van het orgel in de kerk.
* Er is geld ter beschikking gesteld om een ijsbaan aan te leggen door ijsvereniging Presto.
* Ten slotte is een substantieel bedrag toegekend aan dorpshuis `De Leeuw' als bijdrage in de verbouwplannen. Daarvan is een nieuwe brandmeldinstallatie inmiddels gerealiseerd.

Woltersum

In Woltersum is een bedrag van EUR 62.000 toegekend aan een achttal initiatieven. De inwoners hebben in het begin ruim meegedacht en initiatieven ingebracht om het geld een goede bestemming te geven. De commissie heeft een aantal van deze projecten gehonoreerd.

* Zo krijgt Dorpshuis "De Bongerd" een bijdrage om de verbouwing en renovatie te realiseren.
* De begrafenisvereniging heeft een bijdrage gekregen om het kerkhof op te knappen door de singels en bomen te snoeien en te kandelaberen.
* De vereniging voor volksvermaken uit Woltersum heeft een prachtige geluidsinstallatie kunnen aanschaffen die al voor verschillende evenementen is gebruikt. Ook andere verenigingen uit Woltersum kunnen gebruik maken van deze prachtige installatie.
* De ijsbaanvereniging heeft een prachtig clubhuis kunnen aanschaffen en ook werd een stuk van de ijsbaan verlegd. De bezoekers kunnen nu rechtstreeks vanuit het clubhuis het ijs opstappen.
* Ook is een initiatief van enkele dorpsbewoners om een boek te maken van de huidige inwoners van ons dorp gehonoreerd. We zijn zeer nieuwsgierig naar het resultaat.
* Ook de peuterspeelzaal in Woltersum werd financieel ondersteund. De commissie vindt het voor Woltersum zeer belangrijk dat een dergelijke voorziening in stand blijft. Er komen zelfs kinderen uit omliggende dorpen om deze goed aangeschreven peuterspeelzaal te bezoeken, een schot in de roos
dus.
* De sportvereniging heeft ook gebruik kunnen maken het plusfonds. Zij heeft een nieuwe grasmaaier kunnen aanschaffen.
* Met name de Dorps-/Schoolbus werd door heel veel dorpsbewoners genoemd om in aanmerking te laten komen voor een financiele bijdrage. De bus is er gekomen en is een groot succes. Dagelijks worden er kinderen uit omliggende gebieden en dorpen opgehaald om in Woltersum naar school te gaan.
Misschien dat de bus in de loop van de tijd voor meer doeleinden kan worden gebruikt.

Het dorp reageert positief op de besteding van de Dijkparkgelden.