Avond van de dromen - Thema avond

Avond van de dromen - Thema avond

20 april 2016

Locatie: AINSI Lage Kanaaldijk 112-113 / Tijd: 20:00 uur

Het overgrote deel van het programma van Studium Generale bestaat uit activiteiten waarbij het gesproken woord een belangrijke rol speelt. Eenmaal per jaar staat het gesproken woord zelf centraal, en dat rondom een centraal thema. Dit jaar is dat Dromen.

Iedereen droomt en iedereen droomt veel (ook de mensen die het zich niet kunnen herinneren). Per nacht dromen we maar liefst anderhalf tot twee uur lang en hebben tussen de vijf en zeven dromen per nacht die tussen de 5 en 45 minuten duren. Op jaarbasis is dat een hele maand gevuld met ongeveer tweeduizend dromen. Over een heel mensenleven is dat ongeveer zes jaar en 150.000 dromen.

Dromen zijn bijzonder visueel maar niet volledig willekeurig. Een droom lijkt op een film met een verhaallijn, die niet hoeft te voldoen aan dagelijkse wetten en verwachtingen. Er wordt wel eens gesuggereerd dat dromen in een flits voorbij schieten. Dit is niet waar. Handelingen in dromen duren net zo lang als die overdag. Als je een trap oploopt in een droom duurt dat even lang als overdag. Toch kan er in een droom wel tijd worden samengetrokken: je kunt in een flits aan de andere kant van de wereld zijn. Onze droombeelden en het droomplot zijn eigenlijk nooit saai. Dit komt doordat dromen ons raken. Tijdens dromen is het denken simpel en eenduidig, het lijkt in verste verte niet op het denken overdag. Tijdens dromen kun je hooguit op een zaak tegelijk je aandacht richten.

Dit jaar op het programma bij de Avond van de dromen:

Dr. Marc Hebbrecht, psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus, Sint Truiden en Leuven

Een nachtmerrie is vooral een aanwijzing dat een medisch, psychisch, sociaal of relationeel probleem niet volledig opgelost is, maar uitnodigt tot verdere doorwerking. Daarom wordt een nachtmerrie aan een psychiater gecommuniceerd. Een nachtmerrie wijst er zoals elke droom op dat er van een lichamelijke, psychische, relationele en sociale toestand kennis is genomen zonder dat de dromer er zich al scherp bewust van is.

Dr. Marietje Kardaun, docent literatuurwetenschappen, Maastricht

Net als kunst en poezie hebben dromen hun eigen logica, een logica die in de regel botst met de wetten van de alledaagse werkelijkheid, maar die des te beter aansluit bij de wetten van de menselijke ziel. In onze wetenschappelijke zucht tot kennen en beheersen van de wereld buiten ons dreigen we wel eens te vergeten dat de belangrijkste ontdekkingsreizen nog altijd die naar het eigen innerlijk zijn. Volgens Carl Gustav Jung kan de droom ons daarbij helpen.

Kind of Pink door Philippe Laloy, Arne Van Dongen, Manu Baily, Brussel

Fluitist en saxofonist Philippe Laloy laveert tussen jazz, wereldmuziek, rock en klassiek. Met Pink Floyd als basis, herwerkt hij de verborgen schatten van een tijdloos repertoire: Dark Side of the Moon, Meddle, Wish you were here, The Wall... Hij wordt vergezeld door contrabassist Arne Van Dongen en gitarist Manu Baily. Het akoestische trio presenteert in Kind of Pink een versoberde, nooit eerder gehoorde versie van het universum van Pink Floyd.

Delphine Lecompte, dichter, Brugge

Over de dromen van Delphine Lecompte valt van alles te zeggen, maar saai zijn ze niet. En ze droomt nogal vaak, deze Vlaamse dichteres, evenals haar personages. Freud zou waarschijnlijk wel raad weten met haar groteske dromen, waarin het nogal eens om (gruwelijke) seks draait, waarin lustig en rustig gemoord wordt, en waarin niet altijd even plezierige jeugdherinneringen boven komen.

Cecilia Lice, danseres, performer, Barcelona

Cecilia brengt een performance die het midden houdt tussen droom en werkelijkheid.

Nightscapes Productions, Maastricht

Met een minimum aan middelen, een maximum aan passie en een snuifje van magie verzorgen de mensen van Nightscapes de aankleding van deze avond.

Kijk voor meer informatie over ons programma op onze website