Kinderen op bezoek op de Intensive Care

woensdag 20 april 2016

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft de voorbereiding voor kinderen die op bezoek komen bij een naaste op de Intensive Care (IC) verbeterd. Uit gesprekken met ouders is gebleken dat een kind een bezoek op de IC als heel indrukwekkend kan ervaren. Een goede voorbereiding van het kind is daarom belangrijk. De IC heeft hier onder andere een fotoboekje voor ontwikkeld.

Voor een kind kan een bezoek aan een ouder of een familielid op de IC indrukwekkend zijn. Toch is het goed om een (klein)kind te laten zien waar de ouder of familielid verblijft en hoe het met hem/haar gaat. Zo wordt voorkomen dat een kind zelf gaat invullen (fantaseren) wat er aan de hand is. Ouders krijgen een folder mee waarmee ze hun kind kunnen voorbereiden. Kinderen krijgen op hun beurt het boekje `Jeroen op bezoek op de IC. In dit boekje wordt getoond wat het kind tijdens het bezoek ongeveer kan verwachten.

Verder is op de Intensive Care een koffer aanwezig met leesboekjes over het ziekenhuis en materialen die kunnen helpen om het kind verder voor te bereiden op het bezoek. Zo kan de verpleegkundige onder andere laten zien hoe het beademingslangetje eruit ziet. Ook zit er een speelgoedambulance of knuffel in de koffer.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis richten we ons op het bieden van voortreffelijke zorg. Zorg die veilig en gastvrij is en waarin een open dialoog mogelijk is tussen zorgverlener en patient. Zorg die gegeven wordt in een stimulerende omgeving waarin continu wordt gestreefd naar verbetering en kennisoverdracht. Bijvoorbeeld door onderzoek, samenwerking met andere zorgpartners en bedrijven en door het opleiden van jonge medische en andere professionals. Zorg waarbij gewerkt wordt vanuit een kerngedachte: Aandacht maakt 't beter.

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis uit 's-Hertogenbosch is een groot STZ-ziekenhuis met ruim 760 bedden en zo'n 4000 medewerkers. De 260 medisch specialisten binnen het JBZ zijn georganiseerd in de Bossche Specialisten Cooeperatie (BSC). Het JBZ verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio 's-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Bijzondere aandachtsgebieden zijn minimaal invasieve (robot)chirurgie en ketenzorg.