Mgr. Woorts bij presentatie parochieboek Dalfsen

Mgr. Woorts bij presentatie parochieboek Dalfsen 20-4-2016

Hulpbisschop mgr. Woorts (tevens oud-pastoor van de heilige Cyriacusparochie Dalfsen) nam op zondag 17 april het eerste exemplaar in ontvangst van het parochieboek `De Katholieke kerk in Dalfsen door de eeuwen heen'. Hij kreeg het boek uit handen van de auteur, parochiaan Ben Kloosterman. De presentatie vond plaats aan het einde van een Eucharistieviering met mgr. Woorts als hoofdcelebrant en in concelebratie met pastor Thomas Keenthananickal uit India.

Beschrijving

Deze Indiase priester werkte ook in Dalfsen en was toevallig met vakantie in zijn oude parochieverband Noord-Oost Salland/Emmanuelparochie. Pastor Thomas kreeg een parochieboek aangeboden door Rianne Peters, onderwijzeres aan de r.-k. basisschool `de Polhaar'. Zij verraste pastor Thomas door hem met een paar woorden in zijn moedertaal het boek aan te bieden.

`Ceremoniemeester' Jos Ramaker, sinds 1 januari voorzitter van de locatieraad, noemde het een hoogtijdag, vooral ook vanwege de "volle kerk." Mgr. Woorts onderstreepte het belang van het vastleggen van de geschiedenis van de katholieke kerk in Dalfsen. "Dit is boek een. Een volgende generatie zal parochieboek twee moeten schrijven, de eerste pagina's worden vandaag al geschreven," aldus de hulpbisschop. Auteur Kloosterman werkte twee jaar aan het boek. De geschiedschrijving omvat de periode vanaf omstreeks 1050 tot heden. In het kort is aandacht besteed aan de periode voor de Reformatie en de daaropvolgende 100 jaar, waarin de katholieken in schuilkerken hun geloof beleden. Meerdere hoofdstukken zijn gewijd aan de eeuwen daarna, vanaf 1770, toen de katholieken uit Dalfsen weer ter kerke konden gaan in Hoonhorst, waar een schuurkerk was gebouwd. Vanaf 1818 is er opnieuw een kerkgebouw in Dalfsen, een bijkerk van de parochie Hoonhorst. In 1859 werd Dalfsen weer een zelfstandige parochie met enkele jaren later een eigen kerkgebouw. Kloosterman sprak dan ook van een bijzondere maar tevens gedenkwaardige dag, want 150 jaar geleden konden de parochianen van de Cyriacusparochie eindelijk - na de reformatie - weer naar een eigen kerkgebouw: die kerk werd op 15 april 1866 gewijd.

De auteur bedankte met name Geert Bistervels, `hoffotograaf' van de parochie, die meer dan 50 foto's leverde. Vele parochianen stelden daarnaast foto's en vooral ook bidprentjes beschikbaar van pastoors, priesters en religieuzen. Verder bedankte Kloosterman Annemarie van der Kolk die de omslag ontwierp en Inge Snijder, Wim Jacobs en Ria Mars voor onder meer de eindfase van de lay-out.

Na de Eucharistieviering was er een samenkomst in het parochiehuis (`Emmagebouw') waar de voorzitter van de locatieraad de sponsors bedankte. Er was veel belangstelling voor de parochieboeken en mgr. Woorts en pastor Thomas moesten natuurlijk de nodige exemplaren signeren. Het boek bevat naast de parochiehistorie ook de geschiedenis van de mensen die in de parochie woonden en werkten. Zoals de `brommende' zuster Gondulpha van het geel-witte kruis, aan wie een hoofdstuk is gewijd. Uiteraard ontbreekt tekst en uitleg over de naamgever van de parochie (patroonheilige Cyriacus) niet. Een aantal hoofdstukken is nog voorzien van gecursiveerde Terzijdes - wetenswaardigheden en anekdotes van een ludieke aard. Het boek is verkrijgbaar in Dalfsen bij Primera in de Prinsenstraat.