Inwoners Hoeksche Waard praten in 'regionaal netwerk sociaal domein ..


Inwoners Hoeksche Waard praten in 'regionaal netwerk sociaal domein Hoeksche Waard' mee over Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Inwoners Hoeksche Waard praten in 'regionaal netwerk sociaal domein Hoeksche Waard' mee over Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

21-04-2016

Woensdag 20 april is het `regionaal netwerk sociaal domein Hoeksche Waard' officieel geinstalleerd door de wethouders uit de vijf Hoeksche Waardse gemeenten.

Dit netwerk is vanaf vandaag de gesprekspartner voor de vijf gemeenten als het gaat om regionaal Wmo-beleid. Tijdens de bijeenkomst in het gemeentehuis van Oud-Beijerland was ook een groot aantal leden van alle lokale Wmo-participatieorganen aanwezig.

Samenwerking
De gemeenten in de Hoeksche Waard willen de lokale Wmo- participatieorganen intensiever laten samenwerken. Dit is belangrijk, omdat de gemeenten steeds meer gezamenlijke beslissingen nemen en Wmo-beleid ontwikkelen. Het is in deze situatie dan ook wenselijk dat de lokale
Wmo-participatieorganen een gezamenlijk advies geven aan de gemeenten. Voor dit doel is het `regionaal netwerk sociaal domein HW' dan ook opgericht.

Netwerk
Het netwerk bestaat uit vertegenwoordigers van lokale Wmo-participatieorganen en houdt zich bezig met onderwerpen die de lokale Wmo-participatie overstijgen. De leden van het netwerk vertegenwoordigen alle doelgroepen uit de Wmo: mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of
psychische problematiek, vrijwilligers en mantelzorgers.

Gesprekspartner
Aan dit netwerk hebben de vijf gemeenten een slagvaardige gesprekspartner met een breed draagvlak. Daarnaast kan het netwerk een belangrijke rol spelen in (het aanjagen van) nieuwe ontwikkelingen en vernieuwingen binnen de Wmo. Agendering van onderwerpen komt vanuit de lokale
Wmo-participatieorganen, zodat belangen en opmerkingen vanuit de gemeenten worden geborgd. Kortom, door dit netwerk krijgen inwoners van de Hoeksche Waard meer invloed op het gebied van de Wmo en kan ervaringsdeskundigheid worden ingebracht bij het ontwikkelen van beleid.

Adviezen
Het netwerk kan gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengen aan de gemeenten.
Begin dit jaar heeft het netwerk al een eerste advies uitgebracht over de nota `Signalering overbelaste mantelzorgers'.

Informatie
Wilt u meer informatie over het `regionaal netwerk sociaal domein HW' ? Of wilt u Wmo-onderwerpen regionaal agenderen? Neemt u dan contact op met de afgevaardigden van uw eigen gemeente. Dit zijn:
- Binnenmaas: SAR, de heer N. Buissing (tevens voorzitter van het netwerk), nico.buissing@planet.nl
- Cromstrijen: Wmo-adviesraad, de heer W. Raterink, h.raterink@chello.nl
- Korendijk: Adviesgroep Samenleving Korendijk, mevrouw W. van Wetten, telefoon: 0186-691261 of 06-22782532
- Oud-Beijerland: Adviesgroep Samenleving Oud-Beijerland, de heer A. Clements Sparreboom, arieclemspar@gmail.com
- Strijen: Klankbordgroep Sociaal Domein Strijen, mevrouw Y. Howell, yvonnehowell@live.nl