Bredevoort en IJsselstein winnen Prijs Ruimtelijke Kwaliteit - Provi..


Het vestingstadje Bredevoort in de Achterhoek en de oude `bewoningsplaats' IJsselstein, in het uiterste noorden van de provincie nabij Hattem, hebben de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2016 gewonnen. Het thema van deze zesde editie was 'Gebieden met Passie'.

Publiekswinnaar Bredevoort

Bredevoort publieksfavoriet, IJsselstijn wint juryprijs

Met 1.621 via internet uitgebrachte stemmen was Bredevoort ruim de publieksfavoriet. In totaal werden 7.493 stemmen uitgebracht. Waterkwartier in Zutphen werd met 1.033 stemmen tweede.

De voorkeur van de vakjury ging uit naar IJsselstein. Zowel de publieksprijs als de juryprijs zijn goed voor EUR10.000, weer te besteden aan het gebied. Gedeputeerde Josan Meijers reikte beide prijzen uit op landgoed Avegoor in Ellecom.

Publieksprijs

Mensen die via het forum Maak Gelderland mooier hun stem uitbrachten, lieten die vergezeld gaan van een motivatie. Een van hen, Nicole Rave, deed dat zelfs op rijm:

Bredevoort, een stadje in de mooie Achterhoek
Bekend van z'n historie en het boek
Bredevoort heeft de laatste jaren veel aan stadsvernieuwing gedaan
Het is daarom aan te bevelen er eens naar toe te gaan
Met z'n karakteristieke huisjes, straatjes en de molen Prins van Oranje
Het vernieuwde vestingpark met Mariagrot en al z'n franje
Wandelend bij de Slingeplas en vernieuwde schootsveld kom je tot rust
Kom eens naar Bredevoort, het is echt een must
Gelegen aan de Slinge, het bosgebied 't Walfort en het Zwarte Woud
Echt een heel leuk plaatsje met mensen met een hart van goud
Altijd eerlijk en oprecht, zoals het hoort
En daarom een tip, kom naar Bredevoort.

De gemeente Aalten en het Bredevoorts Belang namen de prijs met trots in ontvangst.

IJsselstijn wint juryprijsJuryprijs

Jan Terlouw, voorzitter van de vakjury, was niet minder poetisch over IJsselstein: `Een gebied dat zonder de inzet van initiatiefnemer Hans Veltkamp niet eens een gebied zou zijn. Een gebied waar de eenling zijn nek uitsteekt, er zijn intrek neemt, begint, droomt, bouwt en doorgaat, eigen geld
inbrengt, subtiele passende interventies pleegt, succes boekt, verder kijkt dan zijn eigen gronden, de rivier omarmt, landschapsbewust is, en gesprekken voert met tal van partijen en instanties om mee te werken aan deze droom.'

De gemeente Hattem nam de prijs met veel daadkracht in ontvangst. Dit gebied met passie verdient een mooi vervolg met inzet van het prijzengeld.

Gepubliceerd op: donderdag 21 april 2016