Lekker eten, drank en drugs: van prikkel naar beloning

21apr2016

10.00

Lekker eten, drank en drugs: van prikkel naar beloning

Psychologie

21apr2016 10.00

Promotie

De beloning die mensen ervaren als gevolg van gedrag zoals het eten van voedsel, het drinken van alcohol of het gebruiken van drugs werkt als een sterke bekrachtiging van dat gedrag en maakt het waarschijnlijk dat het wordt herhaald. De omgeving waarin we leven - waarin lekker eten en alcoholische dranken 24 uur per dag beschikbaar zijn en bedrijven ons door middel van advertenties doen denken aan de behoefte waarin hun producten kunnen voorzien - brengt ons voortdurend in verleiding. De prikkels in de omgeving worden vaak aangedragen als een van de voornaamste redenen waarom sommige mensen niet kunnen stoppen met te veel eten of het gebruik van alcohol. Poppy Watson onderzoekt beloning-gerelateerde prikkels en de verschillende typen gedrag die hierdoor wordt uitgelokt.

Mw. A.J.B. Watson: From Outcomes to Actions: Fundamental Mechanisms in Reward Seeking. Promotor is prof. dr. R.W.H.J. Wiers en prof. dr. B. Hommel (Universiteit Leiden).

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Agnietenkapel

Oudezijds Voorburgwal 229 - 231 | 1012 EZ Amsterdam +31 (0)20 525 2362

* Download de samenvatting (PDF)

Zie het origineel.

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting