Tussen de apen

Geplaatst op 21 april 2016 om 07:32

Tijdens feestjes kun je er makkelijk de show mee stelen: het beroep dierverzorger. Vandaag kijken wij mee over de schouder van dierverzorgster Marleen Budel van DierenPark Amersfoort.

Drie jaar geleden ben ik als dierverzorgster begonnen in het DierenPark en ik werk hier nog altijd met veel plezier. In het park verzorg ik alle apensoorten, behalve de nachtaapjes in De Nacht. Ondanks dat het allemaal apen zijn, is de zorg per soort anders en ook de groepssamenstellingen kunnen erg verschillen.

De chimpanseegroep is in feite een familiegroep. Net als in het wild, vormen de mannen de vaste basis van de groep. De vrouwtjes verhuizen soms naar andere groepen, zodat er nieuw bloed in de familie komt. De groep in ons park bestaat uit zes vrouwtjes en vier mannen, waarvan een man de leider is. Wanneer een jong mannetje in de puberteit komt, zal hij steeds meer zijn best doen voor een goede positie in de groep. Soms wordt er dan met de leider om de macht gestreden. Het is erg bijzonder om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Het heeft niet alleen te maken met kracht, sommige mannetjes proberen op een slimme manier de steun van de andere leden te winnen.

Bij de bavianen is de groepssamenstelling anders: deze dieren leven niet per se in een familiegroep, maar in een Meekijken over de schouder vanharem. Binnen een groep, kunnen er zelfs meerdere harems aanwezig zijn. Dit betekent dat elk mannetje ongeveer vier vrouwtjes heeft. Wij proberen in onze groep altijd te achterhalen welke harems er zijn, zodat wij de groepsstructuur beter in de gaten kunnen houden. Dit is soms best lastig, want bavianen lijken erg op elkaar.

Afgelopen week is er op het Apeneiland bij onze ringstaartmaki's een eerste jong geboren. Het viel direct op dat de andere vrouwtjes de moeder graag bijstaan met de verzorging en erg nieuwsgierig zijn naar het kleintje. De groepssamenstelling van de maki's is trouwens weer totaal anders dan die van de chimpansees en bavianen: bij de ringstaartmaki's hebben de mannetjes juist weer niets te vertellen, hier zijn de vrouwen de baas. Zo zie je maar weer, geen een familie is hetzelfde.