Gemeente Leiden: Brug en fietsverbinding Poelgeest

donderdag, 21 april 2016

De gemeente Leiden en Oegstgeest hebben aanvullende afspraken gemaakt over de brug over de Haarlemmertrekvaart met aansluitende wegen ter ontsluiting van de wijk Poelgeest en het Trekvaartplein.

Aanleiding voor deze actualisatie zijn de gewijzigde omstandigheden die de afgelopen tien jaar zijn opgetreden. Beide gemeenten zijn het eens over de aanleg van een brug over de Haarlemmertrekvaart met bijbehorende wegen inclusief de aanleg van een fietsverbinding in de Haarlemmerweg ter hoogte van de brug. De belangrijkste aanvullende afspraken betreffen de financiele dekking voor de brug.

Partijen hebben afgesproken dat in aanvulling op de bestuursovereenkomst gemeente Oegstgeest een extra bijdrage van EUR 100.000,- betaalt. Tevens zal nog een subsidie aan uit de RIF-gelden worden aangevraagd.

De gemeente Leiden betaalt de resterende meerkosten. De gemeente Leiden is projectleider van de brug en brengt het ontwerp-bestemmingsplan in de zomer in procedure.

Verder is afgesproken dat voor de herinrichting van het Trekvaartplein het niet langer nodig om aanvullend standplaatsen in Oegstgeest te realiseren. Oegstgeest realiseert in plaats daarvan tien sociale grondgebonden woningen in de Kamphuizerpolder, die via het reguliere woningverdeelsysteem Woningnet worden toegewezen aan inwoners van de regio.