Is de ene burger ook de andere? Over Europees en nationaal burgerschap

21apr2016

17.00 - 18.30

Is de ene burger ook de andere? Over Europees en nationaal burgerschap

In samenwerking met Stichting De Republikein en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid

21apr2016 17.00 - 18.30

Lezing

Het Europees burgerschap werd in 1992 ingevoerd door het Verdrag van Maastricht. Het heeft sindsdien een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt, maar is voor velen een grote onbekende gebleven. Waarom is het eigenlijk ingevoerd? Welke rechten zijn eraan verbonden? Verplicht het ook tot iets? Gaat het Europees burgerschap het nationale burgerschap vervangen? Met: Mathieu Segers en Jeremy Bierbach.

Het Europees burgerschap roept vele, en recentelijk vooral kritische vragen op. Staat het niet vooral ten dienste van een kleine, kosmopolitische elite? Hoe verhoudt het zich tot het nationale burgerschap van de lidstaten, waaraan het gekoppeld is? Volgens de hoogste rechter van de Europese Unie, het Hof van Justitie, dient Europees burgerschap de primaire hoedanigheid van de burgers van de lidstaten te worden. Wat betekent dat? Gaat het Europees burgerschap het nationale burgerschap vervangen? Twee experts gaan in op deze vragen: EU-expert Mathieu Segers en advocaat EU burgerschapskwesties Jeremy Bierbach.

Over de sprekers

Mathieu Segers is als hoofddocent verbonden aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in verleden en heden van de EU. Van zijn hand verscheen in 2013 het zeer lovend ontvangen Reis naar het continent. Nederland en de Europese integratie, 1950 tot heden.

Jeremy Bierbach is advocaat bij Franssen Advocaten te Amsterdam en in zijn praktijk dagelijks bezig met EU burgerschapskwesties. Hij promoveerde in 2015 aan de Universiteit van Amsterdam op een rechtsvergelijkende studie van de ontwikkeling van Amerikaans en EU burgerschap, Frontiers of Equality.

Hans Ulrich Jessurun d`Oliveira (moderator) bezette leerstoelen aan de Rijksuniversiteit Groningen, de Universiteit van Amsterdam en het Europees Universitair Instituut (Florence). Hij doceerde rechtsfilosofie, rechtsvergelijking, internationaal privaatrecht, Europees recht, nationaliteitsrecht en migratierecht. Hij was redacteur van Propria Cures, Tirade en Merlyn.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25