ABLYNX ONTVANGT EUR8 MILJOEN MIJLPAALBETALING VAN BOEHRINGER INGELHEIM VOOR DE START VAN FASE I STUDIE MET EEN ANTI-CX3CR1 NANOBODY

GENT, Belgie, en INGELHEIM, Duitsland, 21 april 2016 - Ablynx [Euronext Brussels: ABLX; OTC: ABYLY] en Boehringer Ingelheim kondigden vandaag de start aan van een Fase I studie voor de evaluatie van de veiligheid, de verdraagbaarheid en farmacokinetiek van enkelvoudig oplopende doses met een anti-CX3CR1 Nanobody^(R), intraveneus toegediend. De start van deze Fase I studie resulteert in een mijlpaalbetaling van EUR8 miljoen aan Ablynx en brengt het totaal aantal Nanobodies in klinische ontwikkeling, zowel Ablynx-eigen als in samenwerking met farmaceutische partners, op zeven. Het anti-CX3CR1 Nanobody wordt ontwikkeld binnen de strategische alliantie die reeds lange tijd lopende is tussen beide partijen. Ablynx komt in aanmerking om toekomstige mijlpaalbetalingen en royalty's te ontvangen tijdens de ontwikkeling en bij commercialisatie van het geneesmiddel.

Het Nanobody blokkeert de functie van de G-proteinegekoppelde receptor (GPCR), CX3CR1, een eiwit waarvan reeds werd aangetoond dat het moeilijk te benaderen is met conventionele antilichamen. Door de functie van CX3CR1 te blokkeren, zou de activiteit van inflammatoire immuuncellen, die een rol zouden spelen bij chronische nierontstekingen, worden afgeremd.

Dr Edwin Moses, Gedelegeerd Bestuurder van Ablynx, verklaarde: "We zijn zeer verheugd dat Boehringer Ingelheim gestart is met de klinische ontwikkeling van een tweede Nanobody uit onze strategische alliantie. Voor zover ons bekend, is dit Nanobody het eerste biologische kandidaat- geneesmiddel dat wordt ontwikkeld tegen CX3CR1, wat de eigenheid en competitieve voordelen van ons Nanobody platform aantoont. Eerder dit jaar startte Boehringer Ingelheim een Fase I studie in kankerpatienten met het bispecifiek anti-VEGF/Ang2 Nanobody, BI 836880, en we kijken uit naar de start van bijkomende klinische studies met meerdere van deze innovatieve productkandidaten."

Boehringer Ingelheim is een belangrijke speler binnen hart-, vaat-, en stofwisselingsziekten, en is toegewijd om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor patienten die lijden aan deze ernstige ziekten. Georg van Husen, Head of Therapeutic Area Cardiovascular, Boehringer Ingelheim, zei: "We hebben ambitieuze strategische doelstellingen in hart-, vaat-, en stofwisselingsziekten en zijn opgetogen met de start van de klinische ontwikkeling van deze nieuwe belovende productkandidaat. Dit project is een voorbeeld van onze interne en externe inspanningen om innoverende en nieuwe behandelingsopties beschikbaar te maken voor patienten met hoge medische nood."

Chronische nieraandoening is een ernstige ziekte die naar schatting 8-16% van de bevolking treft^[1], en waarvoor er slechts beperkte behandelingsmogelijkheden beschikbaar zijn. Het kan uiteindelijk leiden tot laat-stadium nierfalen met een noodzakelijke niertransplantatie als gevolg, wat een belangrijke kostenbepalende factor is binnen de gezondheidszorg. Diabetes en een hoge bloeddruk zijn de belangrijkste oorzaken van een chronische nieraandoening, en ook omgekeerd kan de ziekte tevens leiden tot een hoge bloeddruk (naast andere complicaties) en het risico op hart-en vaatziekten.

Over de strategische alliantie tussen Boehringer Ingelheim en Ablynx

In september 2007 sloten Ablynx en Boehringer Ingelheim een strategische alliantie af voor onderzoek, ontwikkeling en commercialisatie van Nanobody geneesmiddelen in verscheidene indicaties, waaronder oncologie, immunologie, ademhalings- en vaatziekten. Volgens de voorwaarden van de overeenkomst kan Ablynx mogelijks tot EUR125 miljoen in mijlpaalbetalingen plus royalty's ontvangen voor ieder Nanobody dat op de markt wordt gebracht. Boehringer Ingelheim is exclusief verantwoordelijk voor de ontwikkeling, productie en commercialisatie van alle producten die resulteren uit de samenwerking.

Tot op heden heeft Ablynx uit deze strategische alliantie meer dan EUR83 miljoen in cash ontvangen, en naast de anti-VEGF/Ang2 en anti-CX3CR1 Nanobodies, zijn er nog een aantal andere programma's die vooruitgang boeken in preklinische ontwikkeling, allen volledig gefinancierd door Boehringer Ingelheim.

Over Ablynx

Ablynx is een biofarmaceutische onderneming actief in de ontwikkeling van Nanobodies^(R), gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen. Ablynx is toegewijd om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die een duidelijk verschil kunnen maken voor de samenleving. De Vennootschap heeft vandaag ongeveer 40 programma's in eigen ontwikkeling en met partners in diverse therapeutische indicaties zoals inflammatie, hematologie, immuno-oncologie, oncologie en ademhalingsziekten. Ablynx heeft overeenkomsten met verscheidene farmaceutische bedrijven waaronder AbbVie, Boehringer Ingelheim, Eddingpharm, Genzyme, Merck & Co., Inc., Merck KGaA, Novartis, Novo Nordisk en Taisho Pharmaceuticals. De onderneming is gevestigd in Gent, Belgie. Meer informatie is te vinden op www.ablynx.com.

Over Boehringer Ingelheim

De Boehringer Ingelheim groep is een van de 20 leidinggevende farmaceutische bedrijven wereldwijd. Zeheeft haar hoofdkantoor in Ingelheim, Duitsland, en ze is wereldwijd actief met 146 vestigingen en meer dan 47.700 werknemers. Het familiebedrijf werd in 1885 opgericht en legt zich toe op onderzoek, ontwikkeling, productie en commercialisatie van nieuwe medicijnen met hoge therapeutische waarde binnen de humane- en dierengeneeskunde. Maatschappelijke verantwoordelijkheid is een belangrijk element binnen de bedrijfscultuur van Boehringer Ingelheim, met onder meer sociale projecten zoals het initiatief 'Making more Health' en het zorg dragen voor de werknemers. Respect, gelijke kansen en de combinatie werk en gezin vormen de basis van een wederzijdse samenwerking. In alles wat ze doet, ligt haar focus op milieu en duurzaamheid. Boehringer Ingelheim realiseerde een netto omzet van EUR13,3 miljard in 2014 en de kosten voor O&O komen overeen met 19.9% van de netto omzet. Meer informatie is te vinden op www.boehringer-ingelheim.com.