Beter bepalen of patient specifieke vorm van huidkanker heeft

Beter bepalen of patient specifieke vorm van huidkanker heeft

21 april 2016 | PERSBERICHT

Fatos C,etinoezman (36) heeft een manier gevonden om beter bij patienten te bepalen welke specifieke vorm van huidkanker ze hebben. Daardoor kunnen zij meteen op de juiste manier worden behandeld, aldus de dermatologe. Zij promoveerde op 20 april aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Jaarlijks krijgen zo'n 170 patienten een kwaadaardig gezwel dat begint in de huid. Dat klinkt als een kleine groep, maar het onderzoek is van groot belang, aldus C,etinoezman. Zij pakt haar proefschrift erbij en laat een lijst met verschillende huidtumoren zien. "Er zijn veel verschillende soorten, die lastig van elkaar zijn te onderscheiden. Terwijl dat juist belangrijk is. Stel je voor dat een medisch specialist tegen een patient zegt: `U heeft huidkanker'. Dat is zwaar om te horen. Het zou helpen als meteen een goede diagnose wordt gesteld. Sommige vormen zijn namelijk zeer goed te behandelen."

Andere vormen zijn een stuk lastiger aan te pakken, zoals wanneer een tumor start in een lymfeklier. De kanker kan dan via het bloed doordringen tot de huid en daar een gezwel vormen. Het is lastig om zo'n tumor te onderscheiden van een kwaadaardig gezwel dat in de huid is ontstaan. "Het lijken dezelfde cellen onder de microscoop."

Om daar een oplossing voor te verzinnen, heeft C,etinoezman gekeken naar een specifieke stof. De vraag: komt deze zogenoemde biomarker - genaamd PD1 - voor op kankercellen? En dat is het geval. De stof is te vinden op twee specifieke tumoren, waardoor ze worden gespaard door het afweersysteem. Een gunstige bijkomstigheid: deze kwaadaardige gezwellen zijn ook makkelijk te herkennen, waardoor patienten meteen de juiste behandeling kunnen krijgen. "Deze stof komt voor op een huidtumor, die makkelijk is te behandelen. En ook op een andere tumor, waarbij de kanker ook is te vinden in het bloed en de lymfeklieren. Dit kan een dodelijk ziekte zijn en moet behandeld worden met chemotherapie."

Hoe zijn deze twee tumoren dan van elkaar te onderscheiden? "Je moet natuurlijk naar het hele plaatje kijken. Mensen met kanker op verschillende plekken in het lichaam, voelen zich vaak ziek. Alleen met zo'n biomarker stel je geen diagnose, maar het is wel handig gereedschap bij het vaststellen welke vorm van huidkanker een patient heeft."