VNL: scherp inburgering aan

21/04/2016

Voorzitter, we spreken vandaag over inburgering. Het proces dat moet leiden tot een succesvolle integratie. Helaas is dit niet het geval. Integendeel. En gezien de brief van het kabinet moeten we constateren dat het inburgeringsbeleid inmiddels totaal failliet is. De helft van de inburgeraars slaagt niet voor het examen, grote groepen immigranten belanden in de bijstand en uitzicht op verbetering is er niet.

Daar waar Nederland juist smacht naar een Australisch immigratiemodel, waar enkel nog kansrijken naar Nederland kunnen komen en strengere inburgeringseisen worden gesteld, lezen we dat het kabinet - op last van het Europese Hof - de boel gaat versoepelen. Het Hof stelt namelijk dat het niet halen van (nota bene!) het basisexamen, gezinshereniging niet mag beletten. Inspanning of een bewijs van goede wil is straks al voldoende.

Voorzitter, mensen die niet binnen de termijn het examen halen moeten wat ons betreft het land weer verlaten. Ook vindt het Hof dat het niet halen van het examen vanwege o.a. leeftijd, opleidingsniveau of de financiele situatie, redenen zijn voor vrijstelling. Dit alles om gezinshereniging maar mogelijk te maken. Ten slotte stelt het Hof dat de kosten voor het inburgeringspakket met liefst 200 euro omlaag moeten.

Voorzitter, het resultaat van dit soort gekkigheid is helaas al bekend. Want het komt neer op het beleid uit de jaren '80 en '90. Geen tot zeer beperkte eisen, lage kosten, vrijstellingen en alles gericht op gezinshereniging.

Begrijpt de minister dat dit soort beleid de maatschappij op lange termijn ontwricht? De reeds mislukte integratie zal alleen maar uitdraaien op een nog grotere ramp. We zien de enorme oververtegenwoordiging van immigranten op het gebied van schooluitval, bijstandsafhankelijkheid en criminaliteit. Maar ook qua homofobie, geweld tegen vrouwen en antisemitisme zien we immigranten meer dan gemiddeld terugkomen in de statistieken.

Voorzitter, dit kabinet komt helaas tegemoet aan de eisen van het Hof. Men gaat de inburgeringseisen verlagen. Opleidingsniveau, leeftijd of de financiele situatie zijn straks namelijk redenen op zichzelf, om vrijstelling te krijgen voor het examen. Hoe gaat de minister hier nu precies invulling aan geven? Vanaf welke leeftijd krijg men straks een vrijstelling cadeau? En hoe ongeletterd moet je zijn voor een vrijstelling? Graag een antwoord.

Voorzitter, we moeten niet zorgen dat ongeletterden straks geen examen meer moeten doen en dat armlastige immigranten makkelijker toegang krijgen. We moeten juist streven naar veel hogere eisen zodat alleen kansrijken - die iets toevoegen aan Nederland - ons land binnenkomen. We lezen verder dat het hele examen 200 euro goedkoper wordt. Wat gaat dit de belastingbetaler extra kosten voorzitter? Klopt het daarnaast dat de minister ook nog geld terug gaat betalen aan immigranten die de oude tarieven hebben betaald? Zo ja, om welk bedrag gaat het? En deelt de minister onze visie dat dit een belachelijke gang van zaken is?

Voorzitter, het inburgeringsbeleid faalt. Nog los van de eerder genoemde versoepelingen die het kabinet wil doorvoeren. Ook de huidige taaleisen zijn absoluut niet gericht op zelfstandigheid van immigranten. Het taalniveau om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt noemt men B1. Het kabinet vraagt echter slechts om A2. Anders gezegd, deze mensen worden niet klaargestoomd voor een baan maar voor de bijstand. Is de minister bereid eindelijk het niveau op te schroeven?

Tot slot voorzitter, de praktijk. Alle theoretische inburgeringstoetsjes en examens ten spijt. We zien dat er in Nederland een parallelle samenleving is ontstaan. Een samenleving waar de westerse kernwaarden niet centraal staan. Denk aan de vrijheid van meningsuiting, de gelijkwaardigheid van homo en hetero en die van man en vrouw. En dat bv die gelijkheid van man en vrouw onder druk staat zien we in Breda en Rotterdam met het zogenaamde halal-zwemmen. Openbare zwembaden waar ramen afgeplakt worden, mannen en vrouwen gescheiden worden en meisjes boven de 7 jaar niet welkom zijn om met jongetjes te zwemmen. Een heel ernstige zaak.

Graag hoort VNL of de minister onze visie deelt dat dit in Nederland niet hoort voor te komen. En is de minister bereid dit zogenaamde halal zwemmen maximaal tegen te gaan door gemeenten te verbieden dit nog langer te faciliteren, met een eventuele korting van het gemeentefonds als sanctie? Het staat immers haaks op het landelijke integratiebeleid. Graag een reactie.

Voorzitter, willen we dat de inburgering en daarmee de integratie een succes wordt, dan zal Nederland moeten gaan staan voor haar westerse vrijheidswaarden, moeten we toe naar een Australisch immigratiemodel en dient iedere aantasting van de westerse vrijheid, onze kernwaarden, maximaal te worden ontmoedigd.

Dank u wel