Dag van de buurtaal in de EUREGIO

Quelle:

EUREGIO

Op 21 april 2016 stond voor het vierde jaar op rij de Dag van de buurtaal op de EUREGIO agenda. Op verschillende plekken in het EUREGIO-gebied vonden er activiteiten plaats, om het belang van de buurtaal voor scholieren te prikkelen. De EUREGIO organiseerde aan twee scholen een Nederlands-Duits concert.

In het Burg-Gymnasium in Bad Bentheim en in het AOC Oost in Enschede, aldaar in samenwerking met de gemeente Enschede, trad de rapper Kalibah op. Voor een enthousiast publiek zong hij een selectie van zijn tweetalige nummers. Bij het AOC in Enschede kwam zelfs de van oorsprong Duitse FC Twente-speler Tim Hoelscher langs. Na het concert werd er een buurtaalquiz gespeeld, waarbij de scholieren een schoolreis konden winnen. Het achterliggende idee hierbij is om te onderstrepen dat een goede kennis van de taal van de buren van belang is voor het latere beroepsleven. Burgemeester Volker Pannen van Bad Bentheim benadrukte tijdens het evenement hoe belangrijk de Duitse taal voor de kansen op het arbeidsmarkt is. "Het is goed om de taal van de buren te verstaan. Maar het is belangrijk de taal ook te spreken", zo vatte hij het motto van de dag samen.

Aandacht voor Duitse taal belangrijk voor jeugd

Ook in andere scholen in het EUREGIO-gebied vonden acties rond de "Dag van de Buurtaal" plaats. Onder meer namen rond 500 scholieren uit de Regio Achterhoek en de Kreis Borken aan workshops deel en bezochten scholieren van de Scholengemeenschap Canisius Tubbergen vijf Duitse bedrijven.

De "Dag van de buurtaal" vindt plaats in het kader van de Nederlandse landelijke actie "Mach mit!" of " Dag van de Duitse taal" georganiseerd door de "Actiegroep Duits", een samenwerking tussen de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en het Goethe-Institut Amsterdam.

De grensoverschrijdende ontmoetingen op de Dag van de buurtaal werden deels gefinancierd in het kader van het INTERREG V-project "Kaderproject prioriteit II voor het EUREGIO-gebied" met ondersteuning van de Europese Unie, de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland, de Niedersaechsische Staatskanzlei, het Ministerium fuer Wirtschaft, Energie, Industrie, Mittelstand und Handwerk des Landes Nordrhein-Westfalen en EUREGIO.