Waterschap gaat verder met oorspronkelijk plan waterberging Valkensw..


22 april 2016 Waterschap De Dommel heeft naar aanleiding een motie (26 november 2015) van de gemeenteraad van Valkenswaard een alternatief plan voor waterberging in het Dommeldal bekeken. In Valkenswaard moeten maatregelen genomen worden om bij hoge waterstand te zorgen dat de inwoners van de
regio Eindhoven geen overlast krijgen. Het waterschap trekt de conclusie dat het plan geen overduidelijke voordelen heeft. Het oorspronkelijke plan kan nu uitgevoerd worden.

Droge voeten

Een van de taken van het waterschap is wateroverlast te voorkomen. Hiervoor worden vele maatregelen genomen. Een van die maatregelen is het inrichten van zogenaamde waterbergingsgebieden. Bij Valkenswaard is in het Dommeldal ook een gebied gepland dat moet zorgen dat de bewoners regio
Eindhoven droge voeten houden. Eerder is tegen dit plan bezwaar gemaakt. De Raad van State heeft in oktober vorig jaar de bezwaren van de hand gewezen.

Alternatief

De bezwaarmakers hebben alsnog een alternatief plan aangeboden. De gemeenteraad van Valkenswaard heeft Waterschap De Dommel verzocht dit alternatief toch nog serieus te bekijken. Dit alternatief zou duidelijke voordelen moeten hebben ten opzichte van het huidige plan. Het waterschap heeft het
plan laten toetsen door een extern adviesbureau (Royal HaskoningDHV) en trekt op basis van hun bevindingen de volgende conclusies:

* Het alternatief heeft een vergelijkbaar bergend vermogen.
* Er zijn zeer veel onzekerheden en risico's ten aanzien zijn van het waterkundig functioneren. Het alternatieve plan zal niet beter functioneren dan het huidige plan.
* De kosten van het alternatieve plan zijn hoger.
* Bij het beoordelen van de overlast worden de consequenties voor alle belangen afgewogen. Het geeft mogelijk minder overlast bij betrokkenen, maar dit kan vanuit een brede afweging van alle belangen niet in het algemeen gesteld worden. Het is zeer onzeker of de inspraak niet tot procedures
vanuit de overige belangen zal leiden.

We stellen vast dat, bij deze integrale afweging, het alternatieve plan geen verbetering betreft. Daarom heeft het waterschap besloten vast te houden aan het oorspronkelijke plan.

Schop in de grond

Omdat de Raad van State alle bezwaren tegen het huidige plan heeft afgewezen, kan het waterschap nu overgaan tot uitvoering. Het waterschap gaat samen met de gemeente Valkenswaard zo snel mogelijk de voorbereidingen treffen. Wanneer de schop in de grond gaat is nog niet duidelijk.