Kerk 2025: stap verder - Protestantse Kerk Nederland


22 april 2016

De generale synode heeft de beleidsvoornemens in het rapport `Kerk 2025: een stap verder' aanvaard.

Pagina-inhoud

*Dit gebeurde na een intensieve vergaderdag. In het totaal is er acht uur over dit rapport gesproken. Het rapport werd per thema besproken. De thema's van het rapport zijn:

* Kerk zijn met elkaar
* De naam van de voorzitter van de regionale classicale vergadering
* Kerkelijke presentie
* Predikant en mobiliteit
* Vereenvoudiging regelgeving en het back-to-basics brengen van de kerkorde, alsmede het beheer
* Kerkelijke rechtspraak



Tientallen synodeleden maakten gebruik van de sprekersronden om hun vragen, kritische opmerkingen of gedachten bij het rapport te delen.

Zo zei ouderling A. Verbeek (classis Amsterdam) bij het onderwerp `kerkelijke presentie': "We moeten ons realiseren dat als we dit rapport aanvaarden, we een nieuw beeld van de kerk creeren. De Protestantse Kerk in Nederland wordt dan een netwerk van verschillende vormen van kerkzijn."

Predikant en mobiliteit

Het thema `predikant en mobiliteit' riep de meeste reacties op. Vooral van predikanten die bezorgd en kritisch zijn over het voorstel dat predikanten maximaal twaalf jaar in een bepaalde gemeente mogen staan. Ds. W. Verhoeven (Evangelisch Lutherse Synode) verwoordde het als volgt: "In het stuk
wat er nu ligt, lopen theologie en HRM door elkaar heen. En in HRM is de kerk nooit sterk geweest".

Door de grote hoeveelheid reacties is besloten om nog geen besluit te nemen over dit thema. Het komt terug op de volgende vergaderingen van de generale synode.

Regiopredikant

Ook is er besloten dat het aantal classicale vergaderingen verminderd wordt van 75 naar 11. Deze elf regionale classicale vergaderen zullen toezien op het kerkelijk leven in de classis. De beoogde voorzitters van deze regionale classicale vergaderingen worden regiopredikant of classispredikant
genoemd. En dus geen bisschop zoals in de wandelgangen en de media af en toe gesuggereerd werd.

Rond negen uur 's avonds was de synode aan besluitvorming toe. Op dat moment lagen er een tegenvoorstel, twintig amendementen en drie moties op tafel. Ook daar is uitvoerig over gedebatteerd. Naar aanleiding hiervan werd de tekst van het voorbereide besluitvoorstel op sommige punten aangepast,
waardoor sommige amendementen door de indieners werden ingetrokken.

Uiteindelijk bleven het tegenvoorstel en een paar amendementen over. Deze behaalden geen meerderheid van stemmen. Net voor elven werd het rapport aanvaard.

> Klik hier voor het complete besluitvoorstel (in concept)