Koningsdag in Zwolle


20 april 2016

Den Haag

Op Koningsdag brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima een bezoek aan de Hanzestad Zwolle. Welke koninklijke gasten zijn hen voorgegaan? Hoe zag Zwolle er toen uit?

Koning Willem II en Willem III

Tussen 18 en 21 mei 1842 brengt Koning Willem II tijdens zijn rondreis door Overijssel een bezoek aan Zwolle. Twintig jaar later brengt zijn zoon Willem III op 23 april ook een bezoek aan de stad. Tijdens deze bezoeken kan een stad zich van zijn beste kant laten zien. Niet alleen richting de
vorst, maar ook richting zijn eigen bevolking. In 1842 laat het stadsbestuur roggebrood en kaas uitdelen aan arme Zwollenaren.

Koninginnen en prinsessen op bezoek

Na de dood van Koning Willem III in 1890 wordt Nederland tot 2013 geregeerd door vorstinnen. Zij weten Zwolle veel vaker te vinden dan hun mannelijke voorgangers. Van deze bezoeken bevinden zich 96 foto's in onze fotocollecties.

Collectie Het Leven

In de fotocollectie Het Leven bevindt zich het oudste fotografische materiaal van een koninklijk bezoek aan Zwolle. De foto uit 1921 toont een erepoort, die de Zwollenaren op de Oude Vischmarkt, ter ere van het bezoek van Koningin Wilhelmina hebben gebouwd.

Fotoreportage van koninklijk bezoek in 1962

Op 5 mei 1962 brengt de koninklijke familie een bezoek aan Overijssel en Zwolle. Van dit bezoek, ter ere van het 25-jarig huwelijk van Koningin Juliana en Prins Bernhard, is een reportage terug te vinden in onze fotocollectie Anefo.

Zwolse stadsgezichten

Het straatbeeld is sinds het koninklijke bezoek van Wilhelmina in 1921 in sneltreinvaart veranderd. Maar hoe hebben fotografen in de tussenliggende jaren Zwolle op de gevoelige plaat vastgelegd? Bekijk het grote aantal foto's online.