Treinverkeer naar Brussels Airport - Zaventem herneemt op 22 april

Het treinverkeer van en naar het station Brussels Airport - Zaventem wordt vanaf morgen 14u hernomen. Sinds de aanslagen van 22 maart werd het station niet meer bediend. Aan het station zelf is geen schade, maar de toegang tot het station is voorlopig niet mogelijk omdat deze in het luchthavengebouw ligt dat geraakt werd door de aanslagen. Deze toegang blijft gesloten, zolang de herstellingen daar aan de gang zijn. Minister van Mobiliteit Bellot (MR) reageert alvast zeer tevreden nu de luchthaven opnieuw met de trein bereikbaar is.

NMBS en Brussels Airport Company hebben daarom in samenspraak met de veiligheidsdiensten en Infrabel beslist om het oude treinstation op vrijdag 22 april opnieuw in gebruik te nemen, zodat passagiers en werknemers opnieuw met de trein naar de luchthaven kunnen komen.

Reizigers zullen via de bestaande perrons toegang krijgen tot het oude treinstation dat is klaargestoomd om reizigers te ontvangen. Aangepaste signalisatie zullen de reizigersstromen in goede banen leiden.

De loketten in het oude treinstation zijn niet geopend, maar in de plaats daarvan zijn wel tien verkoopautomaten geinstalleerd. Net zoals in andere grote stations zal NMBS-personeel ter plaatse de reizigers hierbij helpen. De vervoersbewijzen (ticket + Diabolo-supplement) worden in de trein geverifieerd.

Het treinverkeer naar de luchthaven wordt vanaf 14u hernomen. De dienstregeling is ongewijzigd in vergelijking met deze van voor 22 maart, behalve dan voor de IC 23 (Oostende - Kortrijk - Brussels Airport - Zaventem) en IC 28 (Brugge - Brussels Airport - Zaventem). Zij worden morgen nog beperkt in Schaarbeek en stoppen vanaf zaterdagochtend opnieuw in de luchthaven. Dankzij de opening van de Schuman-Josafattunnel op maandag 4 april zijn er nu ook rechtstreekse treinverbindingen vanuit steden als Dinant, Namen, Charleroi, Ottignies en Nijvel. En vanuit het station Brussel-Schuman, het hart van de Europese wijk, sta je nu op 16 minuten in de luchthaven en niet meer in 32 minuten.

Reizigers moeten er rekening mee houden dat de capaciteit van het oude treinstation kleiner is. De roltrappen en de liften zijn voorlopig niet bruikbaar waardoor reizigers enkel de gewone trappen kunnen gebruiken. Op drukke momenten zullen reizigers mogelijk meer tijd nodig hebben om van het treinstation naar de luchthaven te gaan. NMBS werkt opties uit om de toegankelijkheid van een infrastructuur die enkele jaren niet werd gebruikt, te verhogen. Met de herstart van het treinverkeer naar de luchthaven is Brussels Airport opnieuw met alle vormen van openbaar vervoer bereikbaar. De regionale openbaarvervoersmaatschappijen MIVB en De Lijn startten twee weken geleden al met de herbediening van de nationale luchthaven.