VNL: Ruim 5 miljard extra voor onze militairen

21/04/2016

Voorzitter, mijn fractie is trots op het defensiepersoneel. Onze militairen verdienen waardering en het grootste respect. Maar dat hebben zij de laatste jaren door de enorme bezuinigingen niet altijd gekregen. De problemen bij Defensie blijven groot. Een groot deel van het defensiepersoneel ziet weinig perspectief bij de krijgsmacht. Slechts 40 procent heeft vertrouwen in de toekomst.

Nog steeds weten veel militairen niet waar zij aan toe zijn. Militaire vakbonden vrezen honderden ontslagen, bijvoorbeeld bij de Defensie Materieel Organisatie. Aan de andere kant lukt het de krijgsmacht niet om voldoende mensen te werven. De instroom valt lager uit dan gepland. Ondanks dat er al jaren veel aandacht aan wordt besteed, vormt het tekort aan technisch en medisch personeel een enorm probleem. Wanneer zorgt de minister hier eindelijk voor een doorbraak? Graag een reactie.

Verder zien we personeelstekorten bij de Marechaussee. Door de toegenomen terreurdreiging en asielinstroom hebben zij veel meer capaciteit nodig. Het kabinet moet hier structureel veel meer budget voor uittrekken. Graag een reactie.

Voorzitter, de erkenning en waardering voor onze veteranen mag nooit verslappen. We zijn blij dat de minister serieus kijkt naar schadevergoedingen voor Libanon-veteranen met PTSS. Vanochtend stond echter in de media dat Defensie geen idee heeft hoe het gaat met duizenden Uruzgan-veteranen. Hoe kan de krijgsmacht hier beter zicht op krijgen? Graag een reactie.

Dan de Kaderwet Dienstplicht. Wij steunen de wijziging dat ook vrouwen hier voortaan onder vallen. Echter, waarom activeert de minister ook niet meteen de opkomstplicht? Hierover heeft mijn fractie al in 2014 een initiatiefnota ingediend.

De herinvoering van de dienstplicht heeft zowel maatschappelijke als operationele voordelen. Het zorgt voor een diepgaande verankering van de krijgsmacht in de samenleving en het kent een opvoedkundige en disciplinerende taak. Ook draagt het sterk bij aan voldoende aanwas bij Defensie.

Is de minister bereid om een van onze aanbevelingen uit te voeren, namelijk om een commissie in te stellen die de voor-en nadelen hierover nader gaat onderzoeken? Graag een reactie.

Voorzitter, Turkije kent nog wel de actieve dienstplicht. Nog altijd moeten Nederlanders van Turkse afkomst hun dienstplicht vervullen of deze met een enorm bedrag afkopen. En dit terwijl Turkije onder Erdogan afglijdt tot een dictatuur. Het is echt totaal ongewenst. Het wordt echt tijd dat de minister dit weer oppakt. Het kabinet moet van Turkije eisen dat zij de dienstplicht voor Turkse Nederlanders afschaft. De lange arm van Ankara in onze samenleving moet worden gebroken. Graag een reactie.

Voorzitter, ik rond af. De minister van Financien stuurde ons een overzicht van de defensie-uitgaven tussen 1814 en 2014. We zien dat deze tegenwoordig een historisch dieptepunt hebben bereikt. Onacceptabel en levensgevaarlijk in deze tijden van onveiligheid. Ik hoop dat dit veelzeggende overzicht ook gisteren aan de onderhandelingstafel is besproken door de coalitie. Wellicht wil de minister hier nog iets over kwijt. Mijn fractie blijft het in ieder geval zeggen. De krijgsmacht heeft geen miljoenen, maar miljarden nodig. Ruim 5 miljard extra, zodat we ook aan de NAVO-afspraak voldoen. De militairen verdienen het. Nederland verdient het.

Dank u wel.