Extra maatregelen voor bodemdaling Franekeradeel-Harlingen

Donderdagavond 21 april was een informatiebijeenkomst over de bodemdaling in Franekeradeel-Harlingen. Zo'n zestig belangstellenden waren aanwezig. Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) en het onderzoeksinstituut TNO waren aanwezig om de bodemdalingcijfers in het gebied toe te lichten. Daarbij legden ze hun werkwijze uit.

Voorzitter Hepke Bijma van de bestuurscommissie Franekeradeel-Harlingen: "We begrijpen de bezorgdheid van mensen over bodemdaling. U wilt weten: wat is nu de werkelijke daling? Wij baseren ons op cijfers van TNO en SodM. Daarom hebben we deze partijen uitgenodigd om die vragen voor u te beantwoorden."

Extra maatregelen

Er komen extra maatregelen voor de daling door vroegere gaswinning nabij Herbaijum. Vermilion Energy Netherlands BV maakte eind 2014 bekend dat tot 2050 de bodem rond Herbaijum nog extra daalt. De bestuurscommissie liet weten dat zij samen met de gaswinner een nieuwe planwijziging maakt. Daarin staan de maatregelen die de gevolgen van die extra daling kunnen opvangen. Dat gaat voornamelijk om het aanleggen van drainage, het aanwijzen van overloopgebieden en enige peilverlaging. Deze planwijziging komt dit najaar ter inzage. Het gevolg daarvan is dat de start van de wettelijke herverkaveling enige maanden vertraagt.

Geen aardbevingen in Friesland

Hans de Waal van SodM ging in op de verschillende meetmethodes waarmee het instituut de bodemdaling in de gaten houdt. Door middel van GPS-metingen, peilmerkmetingen in het veld en satellietverbindingen brengt SodM de daling van het gebied continue in kaart. De kans op aardbevingen is uitermate klein en niet te vergelijken met Groningen. Dat komt omdat de gasvelden in Friesland kleiner zijn. Ook is de samenstelling van grondlagen anders, waardoor hier geen aardbevingen worden gemeten.

Bodemdaling in Franeker

Enkele streekbewoners stuurden voorafgaand aan de bijeenkomst hun vragen. Die gingen vooral over maatregelen voor waterbeheer. Tijdens de bijeenkomst vroeg een aanwezige hoe het zit met de daling aan de westkant van Franeker. Wethouder Thiadrik Twerda van de gemeente Franekeradeel antwoordde daarop: "De Provincie, Wetterskip, Vermilion en de gemeente zijn in gesprek om voor het buitengebied en het stedelijk gebied van Franeker een bodemdalingscommissie in te stellen. Daarmee willen we de maatregelen treffen die nodig zijn om de gevolgen van de bodemdaling op te vangen. Uiterlijk na de zomervakantie is daarover meer duidelijkheid."

Inrichtingsplan Franekeradeel-Harlingen

Om de bodemdaling door voormalig gas- en zoutwinning te compenseren, is het Inrichtingsplan Franekeradeel-Harlingen gemaakt (2013). In dat plan staan (herstel)maatregelen. Die zijn gebaseerd op bodemdalingcijfers die SodM namens het ministerie van Economische Zaken regelmatig controleert. De bestuurscommissie gaf aan dat zodra er veranderingen zijn, dat zij daarop direct inspeelt.