Molukse jongeren demonstreren tijdens bezoek president Indonesië


ROTTERDAM, DEN HAAG, 20160422 -- Molukse jongeren demonstreren vandaag op verschillende locaties die de Indonesische President Joko Widodo aandoet tijdens zijn bezoek aan Nederland. Zo voeren ze o.a. actie op de Tweede Maasvlakte, bij het Kurhaus en bij Paleis Noordeinde. De jongeren vragen daarmee aandacht voor de schrijnende misstanden, zoals mensenrechtenschendingen, in de Molukken en West Papua.

Onmiddellijke vrijlating gewetensgevangenen

Een van de misstanden betreft het ontbreken van vrijheid van meningsuiting. Op dit moment bevinden zich tientallen vreedzame Molukse activisten in gevangenissen met jarenlange straffen, voor het uitten van hun politieke mening of voor het zwaaien met de vlag van de Republiek der Zuid Molukken (RMS). Zij werden tijdens en na hun arrestatie mishandeld en gemarteld. In West Papua gaat het Indonesische leger stappen verder, door bijvoorbeeld hele dorpen te terroriseren en te mishandelen. De Molukse jongeren eisen de onmiddellijke vrijlating van alle gewetensgevangenen!

Nederlandse regering

De normale voorzichtige aanpak is volgens de jongeren, juist vandaag, niet nodig. Het werkbezoek staat namelijk in het teken van handel en het delen van kennis. Het meest uitgelezen moment om gevoelige zaken aan te kaarten. Indonesië zit immers verlegen om hulp en kennis.

Nederland heeft decennia, zelfs eeuwen, lang kunnen rekenen op de loyaliteit en inzet van het Molukse volk, daarom rekenen de jongeren vandaag op de Nederlandse regering!

Brief aan premier Rutte

De jongeren staan in hun strijd niet alleen. Zo heeft de Molukse gemeenschap in Capelle aan den IJssel een brief verstuurd naar de minister-president, waarin zij hem oproepen actie te ondernemen en verschillende misstanden ter sprake te brengen. Van mensenrechtenschendingen tot economische uitbuiting, men verwacht actie van de heer Rutte.

Oproep

Doordat de locaties geen grote groepen mensen kunnen accommoderen, vraagt de organisatie van de demonstraties anderen niet massaal naar de protestacties te komen.