Brugdek nieuwe brug over de Gouwe ingehesen


Het beweegbare brugdek van de basculebrug over de Gouwe in Waddinxveen is zaterdagmorgen 23 april 2016 om 00.15 uur ingehesen. De brug is onderdeel van project Parallelstructuur A12. De hijsoperatie begon vrijdagavond om 20.30 uur en duurde in totaal een kleine 4 uur.

Floor Vermeulen, gedeputeerde: "De hijsklus is prima en veilig verlopen, een knap staaltje vakwerk. Hiermee komt de afronding van de Extra Gouwekruising weer een stap dichterbij."

Vervoer en inhijsen van het brugdek

Het inhijsen ging sneller dan verwacht. Het beweegbare brugdek werd de afgelopen week van Middelburg naar Waddinxveen vervoerd. Het brugdek is 41 meter lang, 20 meter breed en weegt bijna 400 ton. Tijdens vervoer en inhijsen zijn de weersvoorspellingen zorgvuldig gevolgd, in verband met de
veiligheid.

Planning dit weekend

Tot maandagochtend 25 april 2016 wordt er verder gewerkt; het brugdek wordt gekoppeld aan het bewegingswerk in de basculekelder. Zo wordt er 83 kuub beton in de ballastkist gestort, als contragewicht bij het openen en sluiten van de brug. Dat is 375.000 kilogram.

Als laatste wordt het brugdek in verticale positie gebracht. Het brugdek blijft zo staan, tot medio juni 2016. Daarna wordt de bediening van de brug uitgebreid getest, via bedieningscentrale Steekterpoort. De nieuwe brug wordt na oplevering door de provincie op afstand bestuurd.

Overlast

Omwonenden kunnen dit weekend overlast ervaren van deze werkzaamheden, zoals van vrachtverkeer dat met beton rijdt. Aannemer Heijmans probeert de overlast zoveel mogelijk te voorkomen, enige hinder is helaas niet te voorkomen.