Kansels open - Protestantse Kerk Nederland


22 april 2016

Synode stemt unaniem in met vijfkerkenvoorstel: elkaars kansels open, aanvaarden (gast)leden.

Pagina-inhoud

*Vertegenwoordigers van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Protestantse Kerk in Nederland en de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland hebben de afgelopen tijd gesprekken gevoerd om te onderzoeken of het
mogelijk is om onderling bijzondere betrekkingen aangegaan kunnen worden.

Deze gesprekken hebben tot het voorstel geleid om `bijzondere betrekkingen' aan te gaan, of waar deze in naam al bestonden, aan deze een nieuwe invulling te geven.

De Protestantse Kerk in Nederland onderhoudt reeds `bijzondere betrekkingen' met de Remonstrantse Broederschap en de Algemene Doopsgezinde Societeit. Het gaat hier om betrekkingen die al bestonden met de rechtsvoorgangers van de
Protestantse Kerk in Nederland.

Verheugd

Ds. Arjan Plaisier, scriba van de generale synode, is erg verheugd over het voorstel om ook met deze vier kerkgenootchappen bijzondere betrekkingen aan te gaan.

"Sterker nog. Wij hebben niet eens de primeur. De Voortgezette Gereformeerde Kerken hebben hier al over vergaderd en hebben hier van harte `ja en amen' op gezegd. Nu zijn wij aan de beurt. De andere gaan dit nog bespreken op hun respectievelijke synodevergaderingen."

Concreet

Heel concreet betekent deze `bijzondere betrekkingen' het volgende:

* Aanvaarden van elkaars leden
* Aanvaarden van elkaars leden als gastlid
* Onderling openstellen van elkaars kansels met in achtneming van de eigen kerkorde.


Historische stap

Veel synodeleden gaven aan dit moment als een historische stap te ervaren. Dr. Wevers, voorzitter van de Generale van Advies, noemde het zelfs een `Godsgeschenk'. Toch plaatste hij ook een kritische noot. "Het is goed dat we op elkaars kansel mogen staan. Maar geldt dit echt voor alle
predikanten, bijvoorbeeld vrouwen, of alleen voor mannen uit een bepaalde richting van de kerk?"

Scriba Arjan Plaisier reageerde hierop door te zeggen dat `wij niet de huisregels van andere kerkgenootschappen gaan bepalen. Dat zou niet oecumenisch zijn'.

Ondanks de paar kritische vragen, heeft vooral de vreugde over dit besluit de overhand. Het werd dan ook unaniem aanvaard en met applaus bevestigd.

Op de foto: Vertegenwoordigers van de Christelijke Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken en de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland.