'Skelet' Chinese Slangendraak in Limburgs Museum

dinsdag 19 april 2016 13:50 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Limburgs Museum

Het Limburgs Museum opent op 23 april aanstaande de cultuurhistorische familietentoonstelling Draken. De tentoonstelling is een coproductie van het Limburgs Museum en het STAM - Stadsmuseum Gent en werd mede geinspireerd door het zeven-jaarlijkse Draaksteken, dat in augustus van dit jaar in Beesel plaatsvindt. Opvallend in de expositie is een 'skelet' van een Chinese Slangendraak van Deeves (Serpentodraco deevesi). Het is samengesteld door Dominick Verschelde, conservator van het Gents Universiteitsmuseum Collectie Dierkunde. De draak heeft van zijn schepper de koosnaam Rubi gekregen.

Het is een fictieve reconstructie met echte beenderen, afkomstig van een ruim vier meter lang skelet van een python en de beenderen van een konijn, kalkoen en enkele hanen. Serpentodraco, het eerste deel van de wetenschappelijke naam, betekent Slangendraak. Het tweede deel is een afleiding van de initialen van Dominick Verschelde. Spreek D.V. in het Engels uit en zet er de lettergreep si achter en voil`a, je hebt deevesi. Ruby is Engels voor robijn, een rode edelsteen. De slangendraak had een pantser van rode schubben en rode ogen. Vandaar Rubi.

Dominick Verschelde over Rubi: "Het is een draak van het Chinese type, maar met enkele specifieke kenmerken. Het dier heeft geen twee maar drie paar poten. De achterpoten en middenpoten dienen de stabiliteit en voortbeweging van het lange en smalle drakenlichaam. De gereduceerde voorpootjes doen denken aan die van Tyrannosaurus rex, ze helpen bij de voeding en dienen als tandenstokers."

Bij het skelet liggen beenderen van prooidieren; enkele zijn er in een opvallende cirkel gelegd. Dominick Verschelde: "Het idee erachter is het volgende. Rubi is een jong mannetje dat net geslachtsrijp is. Een vrouwtje aantrekken om te paren, is niet zo makkelijk. Daarom heeft hij met beenderen van prooien een siernest gemaakt met middenin de kop van een kip. Je moet dat zien als een voedseloffer om een vrouwtje te lokken."

Draken prikkelen wereldwijd en al eeuwenlang de fantasie. Er zijn spannende volksverhalen, games en films met draken. Ze zijn vereeuwigd in beelden, op schilderijen, prenten, kaarten, hemelglobes en als tattoo. Draken symboliseren het kwaad en tiranniseren de bevolking. In oosterse culturen bewegen ze zich tussen hemel en wereld. Soms is de draak een vriend, dan weer een vijand. Het fabeldier bestaat echt. Nou ja in de fantasie, zoals in die van de bioloog Dominick Verschelde.

*

*

*

*