RETOUR - de terugkeer van Wout Poels


MAASTRICHT, 7 maart 2013 - 2012 was een roerig jaar voor Wout Poels. De jonge klimmer die in 2011 definitief doorbrak, verloor vorig jaar zijn vader en kwam hard ten val in de Tour de France. Na acht maanden revalidatie keerde hij afgelopen februari terug in koers.

Documentairemaker en neef Marijn Poels volgde Wout vanaf zijn eerste training na de val en maakte in opdracht van de Limburgse regionale zender L1 de film RETOUR - de terugkeer van Wout Poels.

De trailer van de documentaire is te bekijken via deze link >>
Terwijl vrienden van wielrenner Wout Poels in de dorpskroeg herinneringen ophalen over de jeugd van Wout, fietst de jonge renner zich internationaal in de kijker. Het gaat goed. De Noord-Limburgse klimgeit maakt furore. Totdat zijn vader Henk, tevens grootste fan, hem tijdens een
trainingskamp in Spanje belt met de mededeling dat hij stervende is. Poels' wereld stort in, maar de wielrenner blijft in het zadel zitten. Vlak na de dood van Henk eert Wout Poels zijn vader met een overwinning in Luxemburg.

Vier maanden later slaat het noodlot weer toe. In de zesde etappe van de Tour de France raakt de jonge renner betrokken bij een grote valpartij en verlaat de Vacansoleil-DCM kopman noodgedwongen het peloton. Gebroken ribben, klaplong, gescheurde nier en milt. Twaalf weken na de val klimt Poels
weer op de fiets en vecht zich bewonderenswaardig retour in het peloton.

De nuchtere en hardwerkende Wout, zijn hechte band met naasten en het geloof in de renner komen prachtig naar voren in deze aangrijpende documentaire. Hij trainde uren in de ouderlijke kelder op een hometrainer en peddelde duizenden kilometers in de regio om weer op niveau te komen. In de
documentaire komen naast Wout zijn moeder Wilhelmien, de broers Jos en Norbert, ploegleider Michel Cornelisse, sportarts Nando Liem, de fanclub en vele anderen aan het woord.
Op 26 maart gaat de documentaire in premiere bij Service bioscoop ZIEN in Eindhoven. Meer informatie via www.zienbioscopen.nl.

L1 besteedt veel aandacht aan wielrennen. Deze documentaire past in die traditie. L1 TV zendt deze maand seizoen de Volta Limburg Classic live uit, en maakt drie live-uitzendingen rond de Amstel Gold Race en de toerversie. In de zomer zijn de Eneco Tour en Limburgs Mooiste weer live bij L1 te
volgen. Filmmaker Marijn Poels maakte eerder voor L1 de serie L1mburg Helpt, over steunprojecten van Limburgers in de Derde Wereld.

IFrame