Terugkomdag cursisten 50PLUS doorslaand succes

De terugkomdag op 22 april voor de deelnemers aan de eerste cursussen Algemene Politieke Kennis van 50PLUS was, gezien de positieve geluiden van alle deelnemers, een doorslaand succes. Ze zien uit naar een volgend moment om nog verder te kunnen groeien en de partij een sterkere basis te geven.

De dag, in het Tweede Kamergebouw in Den Haag en georganiseerd door de Commissie Talent Scouten en Ontwikkelen in samenwerking met de medewerkers van de fractie van 50PLUS in de Tweede Kamer, was een vervolg op de vijf eerdere cursusdagen die alle deelnemers hadden gevolgd. Dat het in een behoefte voorzag was snel duidelijk toen bleek dat bijna alle deelnemers aan de eerdere opleiding zich massaal aanmeldden voor deze extra dag. Slechts wegens ziekte of andere heel dringende redenen moest een enkeling verstek laten gaan.

De organisatie had de inhoud van de dag angstvallig geheim gehouden en pas op het moment dat de groepen waren gevormd en men met begeleiders naar aparte zalen ging, werd duidelijk dat op die dag een simulatie plaats zou hebben waarin men in de huid van een Kamerlid moest kruipen. Voor iedereen was dit een volslagen verrassing.

De simulatie begon toen Simon Geleijnse, de huidige ambtelijk secretaris van de fractie, de groepen feliciteerde met het behaalde resultaat van de `afgelopen maandag gehouden verkiezingen' en hen vroeg om naast een fractieleider en vicefractieleider ook diverse woordvoerders aan te duiden. Het geheel onder de normale tijddruk waaronder ook een echte fractie zou moeten werken. Deze opdracht was een begin waaruit zich een drukke werkdag ontspon waarin de fracties debatten, mondelinge vragen en stemmingen moesten voorbereiden.

De kers op de taart was dat debatten plaats zouden hebben in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Daar had de huidige Kamervoorzitter, Khadija Arib, plaats genomen in haar eigen voorzittersstoel en ze hette de `Kamerleden' hartelijk welkom. Daarna nam Simon Geleijnse de hamer over en leidde de debatten met strakke hand. In `vak K' hadden Tweede Kamerlid Henk Krol, Eerste Kamerlid Martin van Rooijen en fractiemedewerkster Petra van Veeren zitting genomen om, als bewindslieden, de kabinetsvisie te verwoorden.

Na een levendig debat gingen deelnemers terug naar de oude zaal om de dag te evalueren. Uit de reacties van deelnemers na afloop werd duidelijk dat deze dag voor eenieder het hoogtepunt vormde van de cursus. Hun dank gaat uit naar de medewerkers van de 50PLUS-fractie die, buiten hun normale werkzaamheden, de tijd vonden om deze simulatie op te zetten.