Samenwerking met Canadese partner om regeneratieve therapieen op de markt te krijgen

Samenwerking met Canadese partner om regeneratieve therapieen op de markt te krijgen

25 april 2016 | NIEUWSBERICHT

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) onderzoekt al jaren hoe het lichaam zichzelf kan genezen. Het is nu nog lastig om die kennis om te zetten in nieuwe behandelingen in de kliniek. Om daar verandering in te brengen tekenden LUMC'ers prof. Wim Fibbe (regeneratieve geneeskunde), Paul Bilars (financien) en Mike Shaw van Luris een overeenkomst met het Centre for Commercialization of Regenerative Medicine (CCRM) in Canada.

De toekomst van de geneeskunde ligt in zogenaamde cellulaire therapieen en weefsel (tissue) engineering. Waar traditionele geneeskunde faalt, zijn nieuwe modellen nodig. Hoe leren we bijvoorbeeld het lichaam zelf nieuwe bloedvaten maken? Of, hoe kan het lichaam met `eigen' cellen ongewenste afweerreacties bij bijvoorbeeld een niertransplantatie onderdrukken? Als dat laatste lukt, dan heeft de patient geen afweeronderdrukkende geneesmiddelen meer nodig. "Met cellulaire therapieen proberen we de natuurlijke reparatieprocessen van het lichaam te bevorderen en na te bootsen", zegt hoogleraar Wim Fibbe van de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie (LUMC).

Toepassingen in de kliniek

Het probleem? Zorgen dat die kennis resulteert in nieuwe toepassingen in de kliniek, waar patienten baat bij hebben. "We realiseerden ons een paar jaar geleden dat een belangrijke component ontbreekt om onze toepassingen bij de patient te krijgen. Er moeten bedrijven komen die deze therapieen op de markt kunnen brengen. Zo niet, dan blijven we hangen in klinische studies." Om dat voor elkaar te krijgen, ging Fibbe op pad met hoogleraar Ton Rabelink van de afdeling Interne Geneeskunde. Zij vonden al snel een partner in het CCRM, dat in Canada een model heeft opgezet om de kennis uit deze zogenoemde regeneratieve geneeskunde om te zetten in therapieen en medicijnen. Het plan: kijk naar het product dat het beste commercieel levensvatbaar is, zoek voldoende investeerders en richt bedrijven op die de geneesmiddelen produceren. "Canada is al ver. We maken gebruik van hun kennis en ervaring en bijvoorbeeld de netwerken van bedrijven en investeerders die ze hebben opgebouwd."

Welke therapie heeft de meeste kans van slagen?

"Ook op academisch gebied levert de samenwerking veel op", aldus Fibbe. Net als in Canada kunnen op het BioScience Park in Leiden jonge bedrijven ontstaan die de nieuwe therapieen verder ontwikkelen en vervolgens naar de kliniek brengen. "Deze bedrijven creeren dan weer werkgelegenheid in de Leidse Regio", zegt Bilars. "De kennis is in huis en veel van ons onderzoek in de regeneratieve geneeskunde is in een ver gevorderd stadium. Met deze samenwerking op zak, kunnen we snel beslissen welke therapie de meeste kans van slagen heeft om in de kliniek toepasbaar te zijn.

Gezondheid van de patient

Ons doel is ook om de komende jaren andere Europese centra te betrekken bij de exclusieve samenwerking. "Je moet zoiets op grote schaal aanpakken om het succesvol te laten zijn. Nederland alleen redt het niet, maar ook Canada redt het niet in zijn eentje. Het gaat om dure behandelingen en productieprocessen. Dat is voor een klein bedrijf moeilijk te bolwerken." En, aldus Fibbe, het gaat uiteindelijk om de gezondheid van de patient. "Het LUMC streeft als Centrum van Medische Vernieuwing niet primair commerciele doelen na. Het gaat wetenschappers en artsen om therapieen bij de patient te krijgen."