Veel interesse in Complexity


26 april 2016

74 Groepen van onderzoekers hebben gebruik gemaakt van de uitnodiging om een Expression of Interest in te dienen voor vervolgstappen in het programma Grip on Complexity. De ingediende Expressions bevatten in totaal bijna 100 beschrijvingen van ideeen voor toekomstige calls for proposals.

De Programmacommissie Complexity is verheugd over het grote aantal en de hoge kwaliteit van de ingediende Expressions of Interest. Ook de betrokkenheid van maatschappelijke en industriele partijen bij een aantal van de Expressions vond de Programmacommissie een goed teken. Op basis van
wetenschappelijke inhoud, het aantal betrokken onderzoekers vanuit verschillende disciplines en het potentieel voor commitment van maatschappelijke en industriele partijen, heeft de Programmacommissie twee thema's geidentificeerd die volgens haar de hoogste prioriteit moeten krijgen, namelijk
(programmable) selforganisation en resilient society. In samenspraak met in ieder geval het gebiedsbestuur Exacte Wetenschappen en TNO neemt de Programmacommissie zich voor om deze thema's verder uit te werken.

De Programmacommissie heeft de thema's ook op Europees niveau aangemeld in de consultatie voor Mathematics for Horizon 2020 Next Work Programma. Deze consultatie staat overigens nog open tot 30 april voor nieuwe ideeen of reacties en stemmen op ingediende ideeen.

De Expressions of Interest zullen dus mede richting geven aan de ontwikkeling in de komende jaren van het Grip on Complexity-programma. Op dit moment staat de call for proposals voor Complexity in Transport and Logistics open. Vooraanmeldingen kunnen nog tot 26 april bij NWO worden ingediend.
Een vooraanmelding is verplicht om uitgenodigd te worden een uitgewerkt voorstel in te dienen. De deadline voor de uitgewerkte voorstellen is 8 september. In deze call werken de NWO-gebieden Maatschappij- en Gedragswetenschappen en Exacte Wetenschappen samen met TNO en de Topsector Logistiek.

NWO overlegt momenteel met de Topsector AgriFood en TNO over een call op het snijpunt van Complexity en AgriFood.


Bron: NWO