Broedende vogels hebben last van loslopende honden


Gepubliceerd op 26 april 2016

Langs de oevers van de Berkel, op het traject Almen-Zutphen broeden veel vogels. Deze vogels hebben rust nodig. Helaas hebben ze veel last van loslopende honden. Wij vragen uw medewerking om uw hond aan te lijnen en de verschillende broedende vogels hun rust te gunnen.

Watervogels en bodembroeders

Op dit moment komen veel vogels weer terug van hun winterverblijf om hier hun jongen groot te brengen. Zo ook langs de Berkel en zeker langs de oevers op het traject Almen-Zutphen. Vooral watervogels en bodembroeders leggen hier hun eieren. Het gaat dan om soorten als de fuut, waterhoen,
meerkoet, kievit, tureluur, kleine plevier, graspieper en de gele kwikstaart. De vogels hebben uiteraard rust nodig om hun jongen op te laten groeien en verstoring is dan ook funest.

Begrip

Loslopende honden verstoren broedende vogels. U mag daarom langs de Berkel alleen met uw hond wandelen als deze aangelijnd is. Er vindt ieder jaar een broedvogelmonitoring plaats en hierbij is tijdens veldbezoeken opgevallen dat veel eigenaren hun honden toch los laten lopen. Door de frequente
verstoring dreigen er veel broedsels te mislukken. Waterschap Rijn en IJssel gaat hierop de komende tijd toezicht houden en hondeneigenaren hierop aanspreken. Wij vragen uw begrip hiervoor.