Tips van het Rode Kruis voor Koningsdag 2016


Gepubliceerd op: 26 april 2016

Het is woensdag 27 april 2016 weer zover: Koningsdag. Heel Nederland zal op de been zijn om Koningsdag te vieren. En zoals ieder jaar is er ontzettend veel georganiseerd en leuks om te doen! Het Rode Kruis heeft een paar tips op een rijtje gezet:

Het weer

Zoals het er nu naar uitziet, zal het weer dit jaar niet meevallen. Waarschijnlijk komen de temperaturen niet boven de twaalf graden uit. Dit is natuurlijk balen, omdat we met z'n allen niets liever doen dan in een t-shirtje en korte broek van de zon genieten. We kunnen helaas niet volledig
voorspellen of het weer mee zit of niet. Houd dus de weersverwachtingen in de gaten voor meer informatie op de dag zelf.

Koud weer:

* Meerdere lagen kleding is meer warmte. Zorg ervoor dat je een (regen)jas meeneemt en een warme trui, zodat je het 's avonds ook nog warm hebt.
* Natuurlijk kun je ook schuilen bij het dichtstbijzijnde cafe of kun je binnen of onder een warmtelamp even opwarmen. Drink een kopje koffie of thee en haal wat lekkers om te eten.
* Bewegen is altijd goed om warm te blijven. Dansen maar!
* Alcohol zorgt ervoor dat je bloedvaten verwijden waardoor warmte sneller wordt afgegeven. Bovendien heb je dat tegelijkertijd minder snel door. Ben je hiervan bewust en hou er rekening mee!



Drank en drugs

Het advies voor drank luidt als volgt: 'Met mate'! Vermoed je dat iemand een alcoholvergiftiging heeft of een overdosis drugs heeft genomen? Is diegene bijvoorbeeld niet meer aanspreekbaar, (bijna) bewusteloos of zijn er ademhalingsmoeilijkheden? Bij alcoholvergiftiging is het heel belangrijk
dat het slachtoffer niet onderkoeld raakt, terwijl bij een overdosis drugs juist de warmte moet worden afgevoerd. Bel 112 en zoek adequate hulp! Meer informatie over alcoholvergiftiging en een overdosis drugs is te lezen op de site van het Rode Kruis.

Drukte

Als je je heel de dag op en top voelt, is dat helemaal geweldig! Toch willen we je aanraden om af en toe even de rust op te zoeken en de drukte te vermijden.



Zit je met dringende vragen of spoedgevallen? Zoek hulp bij de EHBO-post.

Fijne Koningsdag 2016!