Middelbare scholieren maken wereld stukje beter

donderdag 21 april 2016 14:49 Binnenland

Dit is een origineel bericht van 3M Fonds

Vijf middelbare scholen strijden op 26 april om de eerste plaats in de 3M Fonds Science Challenge 2016. U bent van harte welkom.

Diegem, 21 april 2016- Een voedingsapp voor het gezin, een drone die boeren helpt met gewasbehandeling, een intelligente schooltas, een dodehoeksensor voor vrachtwagens en een kastje dat motorrijders detecteert, beide om het aantal ongelukken te verminderen. Dinsdag 26 april wordt bij 3M in Diegem duidelijk welke middelbare school het beste idee van 2016 heeft bedacht en dit jaar de 3M Fonds Science Challenge wint.

De jaarlijkse wedstrijd is bedoeld om middelbare scholieren te interesseren voor wetenschap en techniek (STEM) en hen met de klas oplossingen te laten bedenken voor allerlei problemen in de wereld. Bijvoorbeeld luchtvervuiling, onveiligheid, drugsgebruik of vervuild drinkwater.

Dit jaar meldden zich ruim honderd scholen aan voor de challenge. Zij moesten een video maken van hun project, waarop klasgenoten, vrienden en familie maar ook een professionele jury konden stemmen. Uiteindelijk koos de jury vijf finalisten uit die hun idee op 26 april in Diegem gaan pitchen voor publiek en jury. Minister van onderwijs, Hilde Crevits, zal de prijzen van 10.000, 5.000 of 2.500 euro overhandigen.

In de strijd tegen overgewicht en ongezond eten hebben leerlingen uit 3_4 W van het Koninklijk Atheneum uit Zaventem een Back2Food-app ontwikkeld.

Leerlingen uit 3EE van Don Bosco uit Haacht zochten een oplossing voor de gevaren van de dode hoek van vrachtwagens via een infraroodsensor.

Klas 6 Industriele Wetenschappen van Onze Lieve Vrouw Ter Duinen uit Zeebrugge ontwikkelde een drone - de Hexacopter - om gewassen op het veld gerichter te behandelen. En om voedsel op ecologische wijze gezonder te maken.

De intelligente boekentas van klas csM3ds van Colle`ge Saint Michel uit Gosselies zorgt ervoor dat leerlingen nooit meer hun schoolboeken vergeten.

Leerlingen uit klas 5 en 6 Algemene Wetenschappen van Athenee Royal Lucie Dejardin uit Seraing bedachten een detectiekastje dat bestuurders van auto's waarschuwt als er een motor in de buurt komt.

Over 3M Fonds

Met dit Fonds ondersteunt 3M maatschappelijke projecten in de Benelux. Wij vinden het belangrijk dat meer leerlingen voor exacte vakken kiezen. Daarom laten we ze graag op een leuke en uitdagende manier bezig zijn met wetenschap en techniek. Daarom organiseren we de Science Challenge.

http://3mfondssciencechallenge.com/be_nl

http://www.3MfondsScienceChallenge.eu

*

*

*

*