`Zorg voor gelijke spelregels in heel Europa'

Oproep Maat voor Landbouwcommissie Europees Parlement:

De uitvoering van landbouwwetgeving in de diverse EU-landen laat veel te wensen over. Sterker, de verschillen in toepassing tussen Europese landen zijn veel te groot. Er is bovendien nog onvoldoende zicht op verbetering. Daarom is actie nodig. ,,Zorg voor gelijke spelregels in heel Europa", benadrukte voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland vanmiddag in Brussel.

Maat hield daar een inleiding voor de leden van de Landbouwcommissie van het Europees Parlement (EP). Zijn oproep in verband met de uiteenlopende implementatie van landbouwwetgeving in Europa had een brede strekking: het gaat om allerlei wetten en regels op het terrein van dierenwelzijn, gewasbeschermingsmiddelen, Natura 2000 en mededinging.

Onhoudbaar

Lidstaten passen die wetgeving op verschillende manieren toe. Hierdoor ontstaat een situatie die volgens Maat onhoudbaar is. ,,Een sterke gemeenschappelijke markt moet een set regels hebben die voor elke ondernemer gelijk is, anders is concurrentie onmogelijk", aldus de LTO-voorzitter.

Hij riep de Europarlementariers op hun werk serieus te nemen. ,,De controlerende taak die het Europees Parlement heeft op de Europese Commissie en de Europese Raad moet u beter benutten. U staat aan de lat om het gelijke speelveld te bevorderen en te bewaren." Maat noemde hierbij het pakket van 500 miljoen euro, dat afgelopen november aan de boeren en tuinders werd toegezegd. ,,Ruim 60% daarvan is nog niet besteed omdat er geen duidelijk plan is van de Europese instellingen."

Buitenspel

De LTO-voorzitter maakte een vergelijking met het Europese voetbal. ,,Boeren en tuinders zijn topsporters. Ik pleit er dan ook voor om het landbouwbeleid in te richten zoals de regels bij het voetbal. We spelen allemaal hetzelfde spel, in de EU en over de hele wereld. We weten ook welke regels daarbij horen. Buitenspel is hetzelfde in Italie als in Denemarken en in Nederland. Boeren en tuinders zouden ook zo gelijkwaardig behandeld moeten worden".

25 april 2016